Regjeringen under press i ulvestriden

Arbeiderpartiet og KrF sikret regjeringen flertall for ulveforliket i fjor. Nå krever de at Stortingets ulvevedtak følges opp i praksis.

Ulvemotstandere fra flere steder i Hedmark deltar onsdag på en protestaksjon i Oslo mot regjeringens vedtak om ikke å felle fire ulveflokker i ulvesonen.
  • Mats Rønning
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Partiene aksepterer ikke uten videre at regjeringen legger avgjørende vekt på vurderingene fra Justisdepartementets lovavdeling.

– Det er en alvorlig situasjon når et stortingsvedtak med en klar intensjon blir parkert av en statsråd, i dyp strid med sin egen regjering og andre statsråder, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB.

Han får støtte av KrFs parlamentariske nestleder Hans Olav Syversen, som mener uttalelsen fra lovavdelingen er «meget knapp».

– Skjønnet er svært snevert beskrevet. For eksempel vises det ikke til Landbruksdepartementets vurderinger i det hele tatt, sier han til NTB.

Ulvemotstandere protesterer. Miljøminister Vidar Helgesen møter noen representanter for demonstrantene inne i departementet tirsdag ettermiddag i Oslo.

– Ubalanse

Busslaster med ulvedemonstranter fra Innlandet ankom Oslo onsdag. De er sterkt kritiske til beslutningen som miljøminister Vidar Helgesen (H) fattet før jul, da han gjorde om på Rovviltnemndenes anbefaling om å skyte 47 ulv i ulvesonen og kun ga grønt lys til 15 fellinger.

– Når vi gikk inn i ulveforliket var det fordi vi fant en hårfin balanse mellom beite- og rovdyrinteresser. Vedtaket som ble gjort før jul, bidrar til å forrykke denne balansen og er et stort problem for Stortingets legitimitet, sier Syversen.

Støre mener det ikke holder å vise til vurderingene fra Justisdepartementets lovavdeling alene.

– Det er alltid klokt å lytte til lovavdelingen, men i Norge har vi en tradisjon for å gjennomføre Stortingets politikk. Da må vi tilpasse lover og regelverk slik at de er i tråd med Stortingets intensjon og internasjonale forpliktelser. Der er vi ikke nå, sier han.

Jobber for en løsning

Helgesen fikk tydelig beskjed om å snu fra representantene for ulvedemonstrantene som møtte ham onsdag. Statsråden slo fast at saken er vanskelig og at han har forståelse for den lokale frustrasjonen, men slo fast at det ikke er aktuelt å øke lisensfellingen nå.

Tidligere på dagen slo statsminister Erna Solberg (H) fast at regjeringen har til hensikt å gjennomføre ulveforliket på Stortinget. Hun la til at det godt kan bli skadefelling av ulv i vår.

– Om det kanskje ikke blir lisensjakt, så betyr det jo ikke at ulv ikke kan tas ut i år. Det avhenger av skadepotensialet ved at vi har en økende ulvestamme. Det kan jo være at det blir skyting i løpet av våren, sier Solberg.

– Vi forstår veldig godt hvordan folk har det. I Hedmark er det områder som tar en stor belastning på vegne av samfunnet, men en regjering må følge norsk lov, tilføyde hun.

Lovendringer

Miljøministeren skulle klokken 14 onsdag møte forlikspartnerne på Stortinget til samtaler. På forhånd varslet han at det kunne bli lagt fram «mulige løsninger for framtiden», uten at han konkret ville si noe mer om dette.

Lovendringer er blitt lansert som en mulig løsning, men naturmangfoldsloven skal ikke endres, fastslår regjeringens samarbeidsparti Venstre.

– Den er fredet i samarbeidsavtalen, sier partiets nestleder Ola Elvestuen til NTB.

Venstre, MDG og SV står utenfor ulveforliket, i likhet med Senterpartiet, som riktignok har stikk motsatt begrunnelse for dette. Nå savner Sps parlamentariske leder Marit Arnstad klare svar fra Frp i saken.

– Det er øredøvende taust fra Frps talspersoner, sier Arnstad, som mener de gjemmer seg i skjørtene til statsministeren i stedet for å fronte sitt syn i en betent distriktspolitisk sak.

Publisert: