- Honorar til forskningssjef er korrupsjon

<p> KrF-leder Dagfinn Høybråten mener møtehonorarene forskningssjef Steinar Ø. Thoresen ved Kreftregisteret mottok fra legemiddelfirmaet Merck er korrupsjon. </p>

Publisert: Publisert:

Foto: Marte Monsen Strandskog

  • Ntb
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

Det amerikanske selskapet dekket også Thoresens reiseutgifter. Pengeoverføringene, til sammen 233.900 kroner, startet to år før Thoresen sørget for at Merck fikk en millionavtale med Kreftregisteret om utvikling av en vaksine mot livmorhalskreft. Vaksinen ble tilgjengelig for kvinner og barn i Norge før jul.

— Slike pengeoverføringer har ett navn, og det er korrupsjon, sier KrF-leder og tidligere helseminister Dagfinn Høybråten til NRK.

Han har nå bedt helseministeren om å engasjere seg i saken.

— At det er usunne koblinger mellom legemiddelindustrien og leger i Norge er ingen hemmelighet. Men denne saken er så spesiell at det ikke kan kalles vanlig praksis, sier han.

Thoresen og en underordnet ved Kreftregisteret inngikk ifølge VG personlige avtaler med legemiddelgiganten i 2002 uten å informere ledelsen. Avtalene skjedde i strid med retningslinjene som gjaldt for medisinske ledere.

Riksrevisjonen skal nå undersøke saken. Selv sier Thoresen at han ikke har gjort noe galt.

— Jeg har ingenting å skjule. Dette er helt vanlig i bransjen, sier Thoresen til avisen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Dette huset satte prisrekord i Sola

  2. Nordmenn kan måtte holde avstand til hverandre i årevis. Junna (21) tror vi ubevisst vil begynne å bryte koronareglene

  3. Eiganestunnelen er åpen igjen

  4. Brann i hjullaster på Vigrestad

  5. – Lojale, men ikke underdanige

  6. Han var 16 år da han kom hit. Alt han eide, var klærne han gikk i. Så skapte Abdul Rezaie seg et liv