Politiet har sendt bevismateriale i Tengs-saken til Folkehelseinstituttet

Politiet i Stavanger har sendt sentralt bevismateriale i Birgitte Tengs-saken til Folkehelseinstituttet for nye analyser.

Stedet på Karmøy hvor Birgitte Tengs ble funnet drept 6. mai 1995. Foto: Aleksander Nordahl / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I Januar startet Sør-Vest politidistrikt med ny etterforskning av den snart 22 år gamle drapssaken. Etterforskningsgruppen håper at ny teknologi kan gi svar på hvem som drepte 17 år gamle Birgitte Tengs på Karmøy i mai 1995.

– Vi har bestemt oss for å sende inn materialet på nytt og har bedt om nye analyser. Prøvene er sendt til Folkehelseinstituttet, sier politiadvokat Lars Ole Berge i Sør-Vest politidistrikt til NRK.

 • Dette er Birgitte-saken

Politiet ønsker imidlertid ikke å gå offentlig ut med resultatene av prøvene – uavhengig av hva som blir funnet. Årsaken er at etterforskerne ser det som viktig å beskytte den mest sentrale informasjonen i det Berge beskriver som en viktig fase av den nye etterforskningen.

Kripos' cold case-gruppe gjennomgikk Birgitte Tengs-saken i 2016 og pekte på flere konkrete etterforskningsskritt de mente Sør-Vest politidistrikt burde ta tak i. I desember besluttet politiet å gjenoppta etterforskningen og nedsatte en egen etterforskningsgruppe i Stavanger.

Tengs ble funnet drept like ved hjemmet sitt på Karmøy. Hun døde av betydelige hodeskader. Det ble blant annet undersøkt om en 23 kilo tung, blodtilsølt stein som ble funnet like ved jenta, kunne ha vært drapsvåpenet.

På privat initiativ har patologer i England gjennomgått skadene Tengs var påført. En foreløpig del av rapporten, som var klar i desember, pekte på et annet slagvåpen enn en stein. Patologen mente 17-åringens skader var blitt påført med et menneskeskapt objekt med en rundt, stump flate, eksempelvis en hammer. Den endelige rapporten er ennå ikke klar.

– Vi er kjent med at det er bedt om denne undersøkelsen, og vi er selvfølgelig veldig interessert i å få konklusjonene i rapporten, sier Berge.

Politiet vil ferdigstille alle analyser før de går i gang med nye avhør av personer som kan ha viktig informasjon i drapssaken.

Publisert:
 1. Sør-Vest politidistrikt
 2. Folkehelseinstituttet
 3. Stavanger
 4. Karmøy
 5. Etterforskning

Mest lest akkurat nå

 1. Bolighus nedbrent i Klepp

 2. Kvelden tilhørte Froddien

 3. Drapssiktede kan ha vært siktet lenge uten å vite om det

 4. Du vett, mååååden han seie det på

 5. Mangemillionærer inn på eiersiden i Oilers

 6. Kommunens minste skole får ansiktsløft til 130 millioner – og åtte meter høyt blikkfang