Siv Jensen gjør klart for nedbremsing

Siv Jensen kommer til Stortinget med et budsjett hvor store summer er bundet opp til forsvar, samferdsel og sykehus. Samtidig bremser hun ned oljepengebruken.

Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen har varslet oljepengebruk på under 3 prosent av oljefondet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Budsjettet bærer preg av at det går bedre for norsk økonomi. Ledigheten er lavere, sysselsettingsgraden øker.

– Det gir oss handlingsrom, men vi må prioritere hardere enn vi har gjort før. Når pilene peker i riktig retning, må vi gi mindre gass. Det er avgjørende ikke å svekke konkurranseevnen til bedriftene, sier Jensen til NTB.

Statsminister Erna Solberg sa nylig til Aftenposten at oljepengebruken vil ligge i underkant av 3 prosent av avkastningen av oljefondet. Krisepakkene til kommuner på Sør- og Vestlandet er borte, ifølge E24.

– Dette er et budsjett som er godt tilpasset. Vi må huske på at det egentlig er gode nyheter fordi det går bedre for Norge nå, sier Jensen.

– Burde vært lavere

De siste fem årene har oljepengebruken økt med reelt 19 milliarder kroner i året i gjennomsnitt, opplyser seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB. Med bakgrunn i signalene fra Solberg, venter han at økningen vil ligge på reelt 7 milliarder kroner neste år.

– Det er klart lavere enn det som har vært årlig gjennomsnittlig økning helt siden handlingsregelen ble innført i 2001, sier han.

Makroøkonomene har litt ulike anslag for hva de tror regjeringen lander på, men flere sier nedbremsingen blir for liten.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets sier til DN at han venter at oljepengebruken vil stige til 230 milliarder kroner, opp 9 milliarder fra i år.

– Jeg mener vi burde ligget lavere. Vi burde bruke enda mindre oljepenger, sier han til avisen.

Store satsinger binder opp

I neste års budsjett er mye bundet opp til å følge opp tidligere satsinger som Nasjonal Transportplan og Langtidsplanen for Forsvaret, i tillegg til at skattereformen skal fases inn.

Regjeringen røpet dessuten storstilte sykehussatsinger under valgkampen. Det er allerede klart at det er satt av 2,7 milliarder kroner til et nytt klinikkbygg på Radiumhospitalet i Oslo, pluss penger til nye sykehus i Drammen og på Nordmøre.

Kommunene får 300 millioner kroner til tidlig innsats i skole og barnehage, hvorav 200 millioner kroner er frie inntekter, meldte Dagbladet i høst.

Og Nav-ordningen Individuell jobbstøtte som skal hjelpe folk med psykiske problemer i jobb, skal gjøres varig. Ordningen dobles fra 100 til 200 millioner kroner, ifølge Nettavisen.

Maner til ansvarlighet

Opposisjonen har nyvunnen tro på å finne nye konstellasjoner for flertall, og det er allerede lagt fram 31 enkeltforslag i Stortinget. Jensen minner om at man må ha summen av mange gode forslag i minne.

– Jeg håper opposisjonen vil opptre ansvarlig, ellers vil det være en utfordring for AS Norge. Og jeg har ikke tro på at vi har en uansvarlig opposisjon, sier hun.

Torsdag klokken 10 presenterer finansministeren forslag til statsbudsjett for 2018. Tidligere har det vært en del lekkasjer hvor hovedtall om regjeringens anslag for økonomien har kommet ut. For å komme dette i forkjøpet, vil regjeringen denne gangen legge fram utvalgte nøkkeltall klokken 8.

Les også

 1. Arkeologisk museum trenger sårt 10–15 mill

Publisert:
 1. Statsbudsjettet
 2. Siv Jensen
 3. Økonomi
 4. Erna Solberg
 5. Oljepenger

Mest lest akkurat nå

 1. Testet positivt? Dette gjør du

 2. Konen var skeptisk da de ringte fra «Mesternes mester»: – Hun hadde aldri sett meg grine før

 3. Stavanger-investorer sprøyter penger inn i e-sport-satsing - vil ikke røpe beløpet

 4. Folk for­tjener bedre og sanne svar fra en olje- og energi­minister midt i en strøm­krise

 5. Stangeland mølle vurderer nattskift for å spare penger: – Egentlig bare billigere å stenge ned

 6. 325 mulige tilfeller av dobbel smitte i Sør-Rogaland: – Må regne med å bli smittet flere ganger