Utgiftene til legemidler opp 25 prosent på tre år

Kostnadene til legemidler i Norge har steget med 25 prosent på tre år, viser ferske tall. Flere er bekymret for om hemmelige priser øker kostnadene.

Norske myndigheter brukte 26,7 milliarder kroner på legemidler i 2016, men det er hemmelig hva det enkelte legemiddel koster.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Siden 2013 har offentlige utgifter til legemidler steget med fem milliarder kroner. Bare fra 2015 til 2016 var det en økning på 2,5 milliarder kroner, viser tall VG har fått fra Legemiddelverket.

– Prisnivået har eksplodert, og det gjør forhandlingene vanskeligere, sier Asbjørn Mack i Legemiddelinnkjøpssamarbeid, til avisen. Han leder myndighetenes prisforhandlinger med legemiddelindustrien.

Etter en lovendring i 2016 har prisdiskusjonene mellom norske myndigheter og industrien vært hemmeligstemplet informasjon. Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, sier legemiddelindustrien er de eneste som tjener på hemmeligholdet. Stein Sundstrøm, leder for Norsk onkologisk forening, sier til VG at norske kreftleger er sterkt imot hemmelige priser.

Karita Bekkemellem, administrerende direktør i Legemiddelindustrien, er ikke enig. Hun hevder Norge har blant de laveste prisene i Europa og at konfidensielle avtaler gjør det lettere for myndighetene å oppnå gode priser.

Les også

  1. Flere kritisk til hemmelighold av legemiddelkostnader

Publisert:
  1. Legemiddelindustrien
  2. Legemiddelverket

Mest lest akkurat nå

  1. Maria fikk nesten ikke puste da hun trente. Hun fikk diagnosen mange har, men få kjenner til.

  2. Kom hjem til endevendt hus i Stavanger

  3. Politikerne diskuterte lekser: – Snikinnføring av leksefri skole

  4. Alle i Sandnes fikk uvanlig papiravis mandag

  5. Frisk 33-åring. Bør jeg ta influensavaksinen?

  6. Mange av kundene er blitt deres venner, men etter 37 år er det slutt