Kårstø-kraftverket skal rives

Det er ikke funnet kjøpere til gasskraftverket på Kårstø. Kraftverket, som hadde en prislapp på to milliarder kroner, ender dermed på skraphaugen.

Publisert: Publisert:
Statoil og Statkraft fant ingen kjøpere til gasskraftverket på Kårstø og verket skal nå rives. Foto: Alf Ove Hansen / NTB SCANPIX.<br><br>
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Beslutningen om å rive kraftverket ble tatt på styremøtet i Naturkraft, som eier gasskraftverket, onsdag, ifølge Montel. Selskapet er igjen eid av Statoil og Statkraft.

– Det er inngått en avtale som innebærer at Kårstø-anlegget rives og fjernes. Planleggingen starter i sommer, og det forventes at selve rivingen starter til høsten. Det vil ta cirka åtte måneder, sier pressetalsmann i Naturkraft, Lars Magnus Günther.

I dag har Naturkraft fire ansatte ved anlegget. Ifølge Günther har det blitt inngått sluttpakker med de fire, ettersom arbeidsplassene vil bli fjernet når anlegget rives.

Lars Haltbrekken (SV) gleder seg over at kraftverket Kårstø nå skal rives, og mener dette er et vendepunkt i norsk miljøpolitikk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– En gledens dag

Lars Haltbrekken (SV) har kjempet mot gasskraftverk i flere år, som leder av Norges Naturvernforbund. Han gleder seg over nyheten om at Kårstø nå skal rives.

– Dette er en gledens dag og viser at fossil energi tilhører fortiden. Det ødelegger miljøet er det ulønnsomt. Rivingen er et vendepunkt i norsk miljøpolitikk, sier Haltbrekken til NTB.

Han mener kraftverket aldri skulle blitt bygd.

– Motstanden mot de forurensende gasskraftverkene var stor. Flere tusen sa seg villige til ikkevoldelige ulovlige aksjoner, biskoper gikk ut mot byggingen, men Høyre og Ap presset den igjennom. Hadde de i stedet hørt på miljøbevegelsen, SV og andre ville vi spart samfunnet for de 2 milliardene gasskraftverket kostet, sier han.

Mangel på kjøpere

Opprinnelig skulle kraftverket i Tysvær i Rogaland vært solgt i 2016, og Statoil og Statkraft har i lang tid vært på utkikk etter en kjøper.

– Det var mangel på kjøpere. Det har vært jobbet lenge med å finne en kommersiell løsning for relokalisering, men den prosessen avsluttes nå med å fjerne og rive gasskraftverket, konstaterer Günther.

Kraftverket har vært ute av drift store deler av tiden etter at det sto ferdig i 2005. Byggingen var omstridt og felte i 2000 Bondevik-regjeringen etter at statsministeren stilte kabinettsspørsmål om saken.

Les også:

Publisert: