Kronprinsesse Mette-Marit refser pressen og hyller sønnen

Oslo (NTB-Ole Henrik Tveten): Kronprinsesse Mette-Marit går hardt ut mot deler av norsk presse i anledning Marius Borg Høibys 20-årsdag. Samtidig hyller hun sønnen som nå flytter til USA for å studere.

Fredag fyller kronprinsessens sønn, Marius Borg Høiby, 20 år. I et åpent brev i anledning bursdagen refser kronprinsesse Mette-Marit deler av norsk presse. Bildet er tatt av de to sammen i Trondheim i forbindelse med markeringen av kongeparets 25 år som kongepar i 2016. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
Hoffreporter og kongehusekspert Kjell Arne Totland kaller kronprinsesse Mette-Marits åpne brev til sønnen for en kjærlighetserklæring. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

I forbindelse med 20-årsdagen fredag har kronprinsessen skrevet et åpent brev der hun blant annet kritiserer deler av norsk presse.

«De siste par årene har vært preget av en utvikling jeg som mor selvfølgelig gjerne skulle vært foruten. Marius har blitt utsatt for et press fra deler av norsk presse jeg mener ikke er dem verdig», skriver kronprinsessen.

– Vanskelig rolle

Hun skriver at de stort sett hadde journalister stående fast utenfor huset da Marius var liten. «NRK Dagsrevyen fulgte oss når vi lekte i Frognerparken om ettermiddagen. Marius var 3 år. Ikke engang Se og Hør ville finne på å gjøre det mot et barn i dag», skriver kronprinsessen.

Hun skriver også at Marius alltid har hatt en rolle som har vært vanskelig å definere i det offentlige rom:

«Marius ble et symbol på det uvanlige valget vi gjorde da vi giftet oss, samtidig skal han ikke bære offentlige plikter som sine søsken. Han skal ikke ha en offentlig rolle og er ikke en offentlig person», står det i brevet.

– En hyllest

Hoffreporter og kongehusekspert Kjell Arne Totland kaller kronprinsesse Mette-Marits åpne brev til sønnen for en kjærlighetserklæring. «En sjeldent nydelig ung mann, med et åpent blikk. Som mor kunne jeg ikke vært stoltere», heter det blant annet i brevet.

– Jeg er ikke så sikker på om brevet utelukkende er ment som en refs av pressen, jeg ser jo den biten også, men først og fremst tror jeg dette er en kjærlighetserklæring, en hyllest fra en mor til en sønn som nå flyr fra redet, sier hoffreporternestor Kjell Arne Totland til TV 2.

Reiser til utlandet

17. januar flytter Marius Borg Høiby til USA for å starte på et studium i økonomi og administrasjon i California. En av årsakene som oppgis som grunn for utenlandsoppholdet er for å slippe unna norsk presse.

«Derfor velger jeg nå å be deler av de norske mediene la ham få lov til å slippe et fokus han ikke ønsker, når han nå blant annet av den grunn velger å reise til utlandet for å studere», skriver kronprinsessen.

«Jeg håper inderlig at de arketypene som ser ut til å prege en liten del av Medie-Norges tolkning av en 20-årings liv får motstand», skriver kronprinsesse Mette-Marit.

– Lav profil

Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen ønsker ikke å gå inn på hvilke episoder kronprinsessen sikter til når hun skriver at «Marius har blitt utsatt for et press fra deler av norsk presse jeg mener ikke er dem verdig».

– Det er et faktum at omtalen av Borg Høiby, i enkelte deler av pressen, har økt kraftig i omfang, sier Hagen til Dagbladet , som også sier at brevet ble sendt ut for å markere at kronprinsessens sønn ønsker å holde en lav medieprofil.

Norsk Redaktørforening inviterer kongehuset til dialog etter kronprinsesse Mette-Marits åpne brev.

– Kritikken er lite konkret og vanskelig å forholde seg til. Men vi går gjerne i dialog med kronprinsessen og kongehuset, sier assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening.

– Det er selvsagt fritt for enhver – også kongehuset og kronprinsessen – å ha sterke meninger om norsk presse, og dersom man mener det er gjort presseetiske brudd, så har man jo full mulighet til å klage omtalen inn for Pressens Faglige Utvalg. Det har jo også kongefamilien gjort tidligere, legger hun til. (©NTB)

Publisert: