– Jeg tilbød meg å undersøke Gro. Men hun ville ikke høre snakk om det

Se det oppsiktsvekkende intervjuet med tidligere WHO-leder Michael Repacholi og hans oppgjør med Gro Harlem Brundtlands el-overfølsomhet.

 • Thomas Ergo
  Thomas Ergo
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Repacholis påstand om at Gro har skapt strålefrykt i befolkningen, skaper reaksjoner.

Det er nå nøyaktig ti år siden Gro Harlem Brundtland gikk offentlig ut og fortalte om sin el-overfølsomhet. Hun var da toppsjef i Verdens helseorganisasjon. Repacholi var WHOs leder av forskningsprogrammet om mobiltelefoni og helse, og følte seg overkjørt av sin sjef.

I et sjeldent intervju med reportasjemagasinet Plot tar Repacholi bladet fra munnen, og snakket ut om hvilke negative konsekvenser han mente Gros åpenhet fikk.

Aftenbladet.no kan her som eneste medium vise deler av det eksklusive intervjuet, som foregikk på Skype.

Les også

- Gro har skapt mobilfrykt i befolkningen

Tilbød seg å teste Gro

Der avslører Repacholi blant annet hvordan han reagerte da han plutselig leste i avisen om sin sjefs plager med mobilstråling. Han tilbød henne å bli underlagt en vitenskapelig undersøkelse.

— Jeg sa: Hvis du kunne tenke deg å bli testet, kan jeg framskaffe et laboratorium og så kan vi undersøke dette. Men du vet hun var fire nivåer over meg i WHO. Du kan ikke fortelle henne noe. Og du vet at hun er en veldig sterk kvinne. Hun liker ikke å bli fortalt at dette kanskje var noe psykisk. At hodepinen ikke kom av stråling. Hva kunne en som meg, selv om jeg var leder av WHOs EMF-program, gjøre? Jeg kunne ikke fortelle henne noe. Jeg ga henne et tilbud om å bli testet. Men hun ville ikke høre snakk om det, sier Repacholi.

— Du diskuterte ikke med Fru Brundtland. Hvis det gjaldt noe hun virkelig trodde på, ville du aldri vinne diskusjonen eller oppnå noen fornuftig samtale, legger han til.

- Gro uenig med vitenskapen

Han hevder også at den første pressemeldingen, eller faktaarket, han forsøkte å sende ut etter hennes utspill, en pressemelding som var ment å fortelle hva vitenskapen virkelig sier om el-overfølsomhet, ble underkjent av hennes kontor. Om pressemeldingen innhold sier han:

— Vi sa bare det vitenskapen sa. Men siden vitenskapen var uenig med generaldirektøren, var løpet kjørt. Da kunne vi ikke gjøre noe med det.

— Hva syns du om den sensuren?

— Det var uheldig. Virkelig uheldig, sier tidligere WHO-leder Michael Repacholi i intervjuet.

Les mer om mobilstråling og helserisiko i Stavanger Aftenblad i morgen.

Faksimile Magasinet Plot, som gransker helserisikoen ved mobilstråling.
Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Ingve Bøe fulgte kampen

 2. Oilers avgjør i tomt bur!

 3. Sandnes sin feiring av gjen­åpningen nærmer seg høyde­punktet

 4. Ville jubelscener på overtid - stormet banen i ekstase

 5. Politiet ønsker tips om hen­delser før døds­ulykken i Sandnes

 6. – Problem­stillingen med parkerings­plasser ved Nye SUS er alvorlig