Justisministerens samboer er siktet for å ha diktet opp en straffbar handling

Laila Anita Bertheussen, justisminister Tor Mikkel Waras samboer, er siktet av PST i forbindelse med truslene og anslagene mot familiens hjem. – Hun er meget bestemt på at politiet er på et blindspor, sier hennes forsvarer John Christian Elden.

Politiet bærer ut beslag fra parets bolig torsdag ettermiddag.
  • Harald Stolt-Nielsen
    Journalist
  • Marthe Øvergård
  • Nina Selbo Torset
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Følg den siste utviklingen i Aftenpostens direktestudio.

– Vi har siktet justisministerens samboer, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Laila Anita Bertheussen, justisminister Tor Mikkel Waras samboer, er siktet for å ha diktet opp en straffbar handling. Siktelsen gjelder kun brannen som fant sted natt til søndag 10. mars. De tidligere hendelsene etterforskes videre. Waras samboer er ikke siktet for disse hendelsene.

– Det er ikke unaturlig å se på en sammenheng mellom disse hendelsene, men hun er ikke siktet for tidligere hendelser, sier Bjørnland.

Politiet jobbet i boligen til justisminister Tor Mikkel Wara torsdag kveld.

Mener hun er uskyldig

Torsdag kveld var Bertheussen ferdig med avhør hos PST, ifølge hennes forsvarer John Christian Elden.

Han opplyser til Aftenposten at Bertheussen ønsker å belyse sin uskyld i saken.

– Jeg har hatt en lengre samtale med min klient etter avhør. Hun er meget bestemt på at politiet er på et blindspor. Hun har svart på alle spørsmål og gitt PST tilgang til alle opplysninger for å belyse sin uskyld. Hun ble så løslatt, sier advokat John Christian Elden til Aftenposten.

Det er justisminister Tor Mikkel Wara som har bedt advokat Elden om å bistå samboeren.

– Har Wara vært i avhør i kveld?

– Han har fortløpende vært i avhør og er å anse som fornærmet i trusselsaken. Han gir alle nødvendige opplysninger til politiet, sier Elden til Aftenposten.

Strafferamme på ett år i fengsel

Bertheussen ble pågrepet i sitt hjem torsdag rundt klokken 13.

– Vi mistenker at siktede selv har satt på brannen og gitt inntrykk av at det er gjort av en eller flere ukjente gjerningsmenn, sier PST-sjefen.

Bertheussen er siktet etter straffelovens paragraf 225 b. Hun er altså siktet for å vekke mistanke om at en straffbar handling er begått, uten at den er det.

Hendelser på Waras eiendom de siste tre månedene.
Laila Anita Bertheussen, justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) sin samboer, er siktet av PST i forbindelse med truslene og anslagene mot familiens hjem.

Bjørnland sier at strafferammen er på ett års fengsel eller bøter, slik siktelsen er nå.

Handlingen kan etter omstendighetene rammes av flere straffebestemmelser. Hvorvidt det vil bli grunnlag for å utvide siktelsen er det for tidlig å si noe om, sier Bjørnland.

Oslo politidistrikt ønsker ikke å kommentere saken, men henviser til PST.

Politiet i arbeid ved justisministerens bolig torsdag ettermiddag.

Oslo tingrett besluttet at Wara og Bertheussens bolig kunne ransakes. Først ved 21-tiden torsdag kveld var politiet ferdig inne i justisministerens bolig.

Politiet har blant annet tauet inn en bil, og har båret ut datamaskiner og en printer.

Informert av statsministeren

Rundt klokken 15 torsdag ble justisminister Wara informert av statsministeren at samboeren hans var siktet. Hun forteller at det kom som et sjokk for ham.

Både Siv Jensen og Wara ble innkalt til Solbergs kontor, etter at PST underrettet henne.

Samferdselsminister Jon Georg Dale blir satt inn som settestatsråd for Wara, opplyser statsministeren.

– Han trenger tid til å være med sin familie, sier Solberg.

Justisminister Tor Mikkel Wara.

Flere tilfeller de siste månedene

De siste tre månedene har det vært flere hendelser på statsrådens eiendom. Fem av disse er kjent for offentligheten.

  • 6. desember 2018 ble det oppdaget at noen så ut til å ha forsøkt å sette fyr på bensintanken i en bil parkert utenfor huset med en hyssing som lunte, samtidig som ordet «RASISIT» var tusjet på husveggen og et hakekors tegnet på bilen.
  • Klokken 13.52 torsdag 17. januar rykket brannvesenet og politiet ut etter at noen hadde satt fyr på en søppelkasse noen meter fra boligen, inne på eiendommen.
  • Mandag 11. februar varslet familien om at det var funnet plastflasker med spor etter brennbar væske bundet opp med en tøyremse under familiens bil ved hengerfestet.
  • Også om ettermiddagen lørdag 2. mars rykket bombegruppen i politiet ut til Waras bolig, etter at det ble funnet et trusselbrev som trolig ble levert direkte av gjerningspersonen.
  • Klokken 01.41 natt til søndag 10. mars oppdaget forbipasserende at det brant i en bil utenfor boligen. Brannen ble raskt slukket. Det er denne hendelsen Laila Anita Bertheussen, justisministerens samboer, er siktet for.
Politiet i arbeid ved justisministerens bolig torsdag ettermiddag.
Justisminister Tor Mikkel Waras bil og husvegg ble tagget ned og forsøkt påtent den 6. desember i fjor.
Publisert: