Slik får du julematen til å vare

For å få tradisjonsmaten til å vare etter julekvelden bør du tenke på hvordan du oppbevarer maten.

Julematen bør ikke stå i romtemperatur i lenger enn fire-fem timer, mener matrådgiver Bjørn Tore Teigen i Matprat. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Uansett om du hiver deg over en tallerken med pinnekjøtt, torsk eller ribbe på julaften, er det noen små grep du kan gjøre for å få maten til å vare til godt inn i det neste året.

Når gjestene har dratt hjem og lysene er slukket holder julematen seg i underkant av én uke. Men det forutsetter at du holder maten ordentlig nedkjølt i mellomtiden.

– Julematen tåler bare å stå i romtemperatur i rundt fire-fem timer, sier matrådgiver Bjørn Tore Teigen i Matprat, som er kommunikasjonskonseptet til Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Maten bør derfor settes i kjøleskapet med én gang etter siste servering, som helst skal holde en temperatur på rundt fire grader eller lavere.

– Maten holder seg i kjøleskap i rundt fem dager. Du bør derfor spise opp maten før nyttårsaften, sier Teigen.

Heng ut

Teigen er samtidig opptatt av at maten ikke bør settes inn i kjøleskap om den fortsatt er varm.

– Hold hånden over maten og kjenn at den holder romtemperatur før du setter den til kjøl.

Grunnen er at oppvarmet mat vil varme opp og ødelegge de andre produktene i kjøleskapet.

Teigen har også et annet stalltips til dem som har fulle kjøleskap i julen. Han oppfordrer til å sette drikkevarene ut på en terrasse eller veranda. De som bor i blokkleilighet kan henge drikkevarene ut fra vinduet i en bag eller i et nett, mener han.

– Det er ikke så fin pynt, men da får du mer plass til å ta vare på all den gode maten, ler han.

Frys ned

Dersom det frister å spare et ribbestykke til litt ut i januar, er matrådgiveren klar på hva du bør foreta deg.

– Hvis du allerede nå vet at du ikke kommer til å spise opp restene de kommende dagene, bør du fryse ned maten så fort som mulig. Da holder maten lengre når du finner den fram igjen, sier han.

Maten holder seg i inntil tre måneder etter at det er nedfryst.

– Det er ingen grunn til å ha maten liggende lenger. Poser som inneholder snø eller iskrystaller tar egensmaken til produktet.

Bakterier trives best i temperaturer mellom 20 og 40 grader, men klarer seg ikke når maten varmes opp til 70 grader. Restemat bør derfor bli varmet opp skikkelig før servering, er rådet fra Mattilsynet.

Fakta om oppbevaring av julematrester

* Julematen holder seg i kjøleskap i rundt fem dager

* Tåler kun å stå i romtemperatur opptil fem timer

* Bør settes i kjøleskapet med én gang etter siste servering

* Maten bør imidlertid holde romtemperatur før den settes inn i kjøleskapet, for å unngå å varme opp de andre produktene i kjøleskapet

* Sett drikkevarene ut på terrassen eller verandaen, for å spare plass i kjøleskapet

* Dersom du reiser bort i romjulen og nyttårsaften, bør du fryse ned matrestene for at de skal holde seg lenger

* Maten holder seg inntill tre måneder etter at den er nedfryst

* Bakterier trives best i temperaturer mellom 20-40 grader, men tåler ikke temperaturer over 70 grader. Varm derfor opp restematen skikkelig før servering.

(Kilde: Matprat, Mattilsynet)

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Fastleger kan få bøter på inntil 213.000 kroner: – Provoserende

  2. Ukjent kvinne angrep parkert bil med hammer

  3. 10 kilo­meter tur­sti får nytt grus­dekke

  4. Førerløs buss skal gå i rute i Stavanger sentrum til våren

  5. Prinsessen i sitt første statsråd – fikk feministisk bursdagsgave

  6. Tripic bytter drakt­nummer: – Skal ta opp arven