Ap toppet laget i Stavanger

De ankom i helikopter, snakket politikk i en rød sofa på Spor 5 og drakk øl med arbeidsledige på Cardinal. Ap-ledelsen, listetopper og tidligere legender satte preg på Stavanger mandag.

Publisert: Publisert:

Partileder og statsministerkandidat Jonas Gahr Støre med partifeller ved Breiavatnet: fra venste Brede Hangeland, Hege Liadal, Gro Harlem Brundland, Hadia Tajik og Torstein Tvedt Solberg. Foto: Jan Inge Haga

 • Elisabeth Bie
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det er én uke igjen til sprikende tall fra utallige meningsmålinger den siste måneden skal manifestere seg i faktiske tall etter valgdagen. Det er nå det gjelder for å overbevise de usikre og engasjere de passive.

Partileder Jonas Gahr Støre ankom Stavanger med helikopter, hvor han møtte tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland. De føyde seg til Arbeiderpartiets to listetopper til stortingsvalget: Hadia Tajik og Torstein Tvedt Solberg. Med på sjarmlaget denne vakre septemberdagen i Stavanger var også vår lokale fotballhelt Brede Hangeland.

Om en god barndom

Etter at de alle hadde deltatt på valgkampturneen Rød Sofa med Anne Grosvold på Spor 5, møtte de lokalpressen. De ti punktene de ønsker å fremme de 100 første dagene i en Arbeiderpartiledet regjering, er allerede lansert. Nå vil Støre snakke om økende forskjeller i samfunnet.

Hva er det viktigste som må gjøres for at ikke forskjellene i samfunnet skal øke?

– Vi må investere i mennesker. Eldre må få trygghet. Barn må få en bedre start. En god barndom varer hele livet. Det gjør dessverre også en dårlig barndom. Vi vil starte med barna, tilby barnehageplasser til alle og ansette flere fagfolk i barnehagenne. Styrke skolen med flere lærere og helsesøstre. Ruste opp yrkesfag, slik at vi kan fange opp dem som faller utenfor skolen. Om vi lykkes med dette, vil det være et stort skritt mot å sikre alle samme muligheter, sier Støre.

To forskjellige Ap-valgkampturneer møttes i Stavanger mandag. Fra venstre: nestleder og Rogaland-listetopp Hadia Tajik, partileder Jonas Gahr Støre, tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland. Foto: Jan Inge Haga

Om innleie og midlertidige ansettelser

I 100-dagersplanen sier Ap også at de vil fjerne den generelle adgangen til midlertidlige ansettelser og endre arbeidsmiljøloven for å begrense bruken av tidsbegrenset innleie.

– Fast jobb må være hovedregelen, selv om vi innser at det må være muligheter for sesongbasert innleie. Vi vil fjerne endringene den blå-blå regjeringen har innført, sier Støre.

Om kommunekvalitet

I ett av punktene i 100-dagersplanen lover Ap å gi kommunene minst to milliarder kroner mer enn den blå-blå regjeringen har foreslått for 2018.

Nå går det bra i norske kommuner, mange går med overskudd, og skatteinngangen øker. Hvorfor er det da nødvendig å gi mer penger til kommunene?

Tvedt Solberg: - At kommuner går med overskudd, trenger ikke bety annet enn at de har vært flinke til å holde budsjettene. Etter at det i lang tid er satset på kvantitet for de kommunale velferdstjenestene, for eksempel plass til alle på sykehjem og barnehage, ønsker vi nå i tillegg til å satse på kvalitet. Innen eldreomsorgen kan det bety bedre bemanning og bedre ernæring. I skolen kan det bety flere lærere. Og en slik kvalitetsreform vil koste penger.

Jonas Gahr Støre sier selvsagt ikke nei til å stille opp på selfie en uke før valget. Foto: Jan Inge Haga

Om langtidsledige og eldre

Ap har vært svært opptatt av tiltak mot arbeidsledigheten. Nå viser både NAVs og Statistisk Sentralbyrås statistikker at arbeidsledigheten er på vei nedover. Også i Rogaland, som ble ekstra hardt rammet av oljeprisfallet. Men to grupper sliter fortsatt kraftig her i distriktet: de langtidsledige og de som er 60 år eller eldre.

Hvilke tiltak har Ap for de eldre og de med lav formell utdanning som ser ut til å bli valgt bort av arbeidsgivere som kan velge og vrake?

Tajik: Vi har blant annet foreslått penger til et kompetanseoverføringsprogram, men har foreløpig blitt nedstemt av Høyre og Fremskrittspartiet. Det går ut på å sette sammen folk med ulik kompetanse som sammen skaper nye arbeidsplasser. Hensikten er å bedre utnytte kompetansen som finnes.

Om oljehovedstaden

Etter oljeprisfallet har flere lokale bedrifter blitt nedlagt og hovedkontorer er flyttet til andre byer. Den faglige kompetansen som Stavanger og omegn har brukt mange år på å tilegne seg, får nå beskjed om å flytte for å skaffe seg ny jobb.

Hvilke politiske tiltak kan settes i verk for å forhindre at kompetansen forvitrer?

Tajik: Det er mulig å gjøre noe med det på kort og lang sikt. Vi vil blant annet dyrke den kompetansen og de naturgitte fordelene Norge har. Nærmest en talentutvikling. Her i distriktet er det for eksempel mye høy kompetanse, sterke industrimiljøer, nærhet til kyst og hav og mye ren energi. Det er fortrinn vi må dyrke og utnytte.

Tvedt Solberg: Vi politikere kan bestemme at Stavanger fortsatt skal være Norges oljehovedstad gjennom for eksempel å bestemme hvor Statoils hovedkontor og Oljedirektoratet skal ligge.

Jonas Gahr Støre har en travel uke foran seg. Og han vil helst snakke om politikk, ikke meningsmålinger. Foto: Jan Inge Haga

Om meningsmålingstyranniet

Til tross for at flere valg, blant annet britiske Brexit og presidentvalget i USA, har vist at meningsmålinger ikke alltid fanger opp de rette tendensene, har likevel nyheter med base i meningsmålinger preget store deler av valgkampdekningen her hjemme også denne gangen. Tendensene fra meningsmålingene blir sett på som «sannheter» både i nyheter og debatter. Meningsmålingssannheten om Ap har blitt at de lekker i alle retninger fordi Jonas Gahr Støre ikke er den rette lederen, fordi det var en kjempetabbe å flørte med Kristelig Folkeparti som mulig alliansepartner og fordi arbeidsledigheten er på vei ned.

– Hva tenker du om viraken rundt meningsmålingene i valgkampen?

Støre sukker, og Gro Harlem Brundtland nikker ivrig.

– Det snakkes jo ikke om annet, sier hun.

Støre: Jeg vil ikke kritisere mediene for at de bestiller meningsmålinger og lager nyheter basert på tendensene de viser. Men vi vil jo heller snakke politikk, da. Det er en ganske merkelig situasjon når vi for eksempel på én dag blir presentert for to meningsmålinger med ulik tendens, og begge krever at vi skal kommentere dem som om det er det endelige resultatet, sier han.

Tajik: - Uansett hvem meningsmålingene viser som vinner, er fellestrekket at marginene er veldig små mellom de to blokkene. Derfor er valgkampinnspurten ekstra viktig denne gangen.

Ferden videre

Etterpå hastet Hadia Tajik og Gro Harlem Brundtland videre til Oslo. Men Jonas Gahr Støre og Torstein Tvedt Solberg spaserte fra Breiavatnet til Cardinal Pub, med presse og sikkerhetsvakter på slep. Der ventet en skummende øl og fire lokale arbeidsledige som ville dele sine historier med Ap-politikerne.

Publisert:

Les også

 1. LES OGSÅ: Sirkus Erna på husbesøk i Sandnes

Mest lest akkurat nå

 1. Familien savner svar etter at sønnen ble funnet død

 2. «Alle» vil gå på denne linja på videregående: – Appellerer til ungdom

 3. «Varsellampene er fleire. Og me kan koma til å høyra meir om QAnon. Det er mørkt nedst i kaninholet»

 4. Jeg forlanger at denne boka blir lest

 5. – Her vil vi ikke være verneverdige

 6. Han vil ha store deler av Sirdal ut av Sirdal – og inviterer til folkeavstemning

 1. Hadia Tajik
 2. Jonas Gahr Støre
 3. Gro Harlem Brundtland
 4. Kommuneøkonomi
 5. Brede Hangeland