SV og Venstre vil skille kirke fra grunnlov

Venstre og SV vil jobbe for å fjerne bindingen mellom kirken og Grunnloven i paragraf 16. Dessuten vil de ta bort Kongens bekjennelsesplikt i paragraf 4.

Kong Harald under edsavleggelsen i Stortinget etter kong Olavs død i 1991. Stortingspresident Jo Benkow gir her dokumentene til kong Harald.
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I paragraf 16 står det at «Den norske kirke, en evangelisk-luthersk kirke, forblir Norges folkekirke og understøttes som sådan av staten», mens paragraf 4 slår fast at «Kongen skal alltid bekjenne seg til den evangelisk-lutherske religion». Dette vil nå SV og Venstre ha bort, skriver Vårt Land.

– Når stat/kirke-forlik er gjennomført og skritt er tatt i å avvikle statskirkeordningen, er det også grunn til å vurdere de siste restene av den, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

– Et land som setter trosfriheten høyt, må selv jobbe for at grunnloven skal likestille alle, sier stortingsrepresentant Heikki Eidsvoll Holmås (SV).

SV ønsker også å erstatte paragraf 2, «verdiparagrafen», som slår fast at «Verdigrunnlaget forblir vår kristne og humanistiske arv», med en livssynsnøytral paragraf. Partiet vil fjerne delen av monarkens edsavleggelse der det bes om hjelp fra Gud og vil at påtroppende monark, kronprins Haakon eller hans barn, skal sverge livssynsfri troskap til «konstitusjonen og lovene».

Les også

 1. Kirkenedgang gir pengevekst for andre trossamfunn

 2. DAB-tvang, dyrere bensin og fristilt kirke

 3. Rekordmange inn- og utmeldinger i Kirken i 2016

Publisert:
 1. Grunnloven
 2. Religion
 3. Trine Skei Grande
 4. Den norske kirke

Mest lest akkurat nå

 1. Den draps­siktede fra Kongs­berg bodde i Stav­anger

 2. Latvia varsler ny ned­stengning etter smitte­økning

 3. Reagerer på skilting: Steinar Johansens helgetur til Stavanger ble brått dyrere enn forventet

 4. – Aftenbladets forside er ikke avisen verdig

 5. – Min far foreslo at jeg skulle få tatovert bil­cross­bilen. Han sa det på fleip

 6. Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun er gravid