Jan Egeland skal lede nytt FN-råd

Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, er utnevnt til leder av et nytt råd av FNs generalsekretær António Guterres.

 • Pernille Filippa Pettersen
  Pernille Filippa Pettersen
  Journalist
Publisert: Publisert:

– Det er et viktig og vanskelig oppdrag, sier Jan Egeland til Aftenbladet. Han er generalsekretær i Flyktninghjelpen.

Det uavhengige rådet skal gi råd til FNs generalsekretær om hvordan man i fremtiden kan forebygge at sykehus, sivile og humanitære organisasjoner blir angrepet i krigen i Syria.

Beskytte humanitære aktører

– Rådet skal komme med forslag til FN generalsekretær om hvordan sykehus og sivile kan beskyttes bedre i krigen i Syria. Krigen har vært den blodigste i vår generasjon, hvor flest sykehus, skoler og humanitære organisasjoner har blitt bombet, sier Egeland, som tidligere har vært med å lede forhandlinger mellom partene i krigen, med formålt at et system som kalles deconfliction skal fungere.

Systemet består av nøyaktige koordinater av institusjoner som sykehus, skoler og humanitære organisasjoner. Disse koordinatene skal gjennom FN sendes til partene i krigen, slik at disse områdene ikke blir angrepet.

Gjenopprette respekten

– Lenge fungerte systemet godt, men partene i konflikten i Syria stolte ikke på hverandre. De trodde for eksempel at det var terrorister på områdene til koordinatene og bombet likevel.

Rådet, som består av australske Erika Feller og Radhouane Noucier fra Tunisia i tillegg til Egeland, skal være med å gjenopprette respekten for grunnleggende humanitære aktører og sivile i krig. De skal levere en rapport til FN innen mai i år.

Publisert:
 1. Jan Egeland
 2. Flyktninghjelpen
 3. António Guterres
 4. FN
 5. Krig

Mest lest akkurat nå

 1. I verste fall står hele Nye SUS ferdig på Ulland­haug først i 2040

 2. Det blir gjenåpningsfest både i Stavanger og Sandnes

 3. Da Haaland kom, så verdens­mesteren hans store svakhet

 4. Nå er huset og fasaden total­endret: – Folk kjører sakte forbi for å se

 5. – JESSSSS! Endelig slutt på å være politi

 6. Fra mandag av må flere hurtig­teste seg selv i Stavanger