Prinsessen i sitt første statsråd – fikk feministisk bursdagsgave

Regjeringen overrasket prinsesse Ingrid Alexandra med flere bursdagsgaver da hun for første gang deltok i statsråd. Gavene har en tydelig feministisk rød tråd.

Regjeringsmedlemmene gratulerte prinsessen med dagen, og stemningen var tilsynelatende god. Fra regjeringen deltok blant andre statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Lise Åserud / NTB
  • NTB-Marius Helge Larsen
Publisert: Publisert:

Som på fredager flest møtte regjeringen opp på Slottet klokka 11 for å møte Kongen i statsråd.

På forhånd var mange spente på om regjeringen skulle utnevne ny sentralbanksjef. Denne avgjørelsen uteble, men i stedet ble det et historisk statsråd hvor prinsesse Ingrid Alexandra deltok for første gang – på sin egen 18-årsdag.

Regjeringen hadde med seg flere gaver til henne i anledningen.

– Statsminister Jonas Gahr Støre og de andre regjeringsmedlemmene som var til stede benyttet anledningen til å gratulere prinsessen med 18-årsdagen, skriver regjeringen i en pressemelding.

Les også

Prinsesse Ingrid Alex­andra: – Er klar for dron­ning­rollen

Prinsesse Ingrid Alexandra fyller 18 år fredag. I forbindelse med myndighetsdagen var hun til stede i statsråd sammen med kong Harald og kronprins Haakon. Fra regjeringen deltok blant andre fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap), statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Lise Åserud / NTB

Resolusjon i gave

Regjeringens hovedgave til 18-åringen er allerede kjent, en festmiddag, men denne er utsatt på grunn av pandemien.

På selve dagen fikk prinsessen et skinninnbundet avtrykk av den kongelige resolusjonen fra 1990 der det ble bestemt at kvinner kunne arve tronen.

– Dette var en viktig grunnlovsendring i likestillingens navn. Den gjorde prinsesse Ingrid Alexandra til tronarving da hun ble født i 2004. Derfor var det en glede å gi henne et spesiallaget skinninnbundet avtrykk til myndighetsdagen, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i pressemeldingen.

Les også

Prinsesse Ingrid Alexandra får foto av Jærkysten i myndighets­gave

I tillegg fikk prinsessen tre bøker med vekt på norsk historie generelt og kvinnehistorie spesielt.

Boken «Eufemia – Oslos middelalderdronning» av Bjørn Bandlien (red.) handler om dronning Eufemia som kom til Oslo i 1299 som kong Håkon Vs hustru. Hun var i sin tid et midtpunkt i den norsk-svenske hoffkulturen.

I tillegg fikk prinsessen «Norsk kvinnehistorie på 200 sider» av Hege Duckert, og «Landet mot nord» av Mona Ringvej. Den siste forteller historien om Norge gjennom 22 minibiografier.

Prinsesse Ingrid Alexandra fyller 18 år fredag. I forbindelse med myndighetsdagen var hun til stede i statsråd sammen med kong Harald og kronprins Haakon og regjeringen.

Beslutninger

Det er kongen som leder statsrådet. Det skjer vanligvis hver fredag klokken 11, og regjeringen tas imot for at de skal fatte beslutninger.

Alle lover og andre vedtak i statsråd må sanksjoneres av kongen og kontrasigneres av statsministeren for å være gyldige.

Etter Grunnlovens paragraf 35 deltar også tronarvingen i statsråd: «Så snart tronarvingen har fylt 18 år, er han eller hun berettiget til å ta sete i statsrådet, dog uten stemme eller ansvar.»

– Prinsessen hadde en observerende rolle, ettersom det bare er den nærmeste tronarvingen som kan ta sete i statsråd sammen med kongen. Hun kom inn i statsrådssalen sammen med sin far og farfar, opplyser regjeringen.

Publisert:
  1. Prinsesse Ingrid Alexandra
  2. Kongehuset
  3. Monarki

Mest lest akkurat nå

  1. For folk vil koke over fra livet og ned, og fryse seg i hjel fra livet og opp! Genialt konsept!

  2. Danset seg gjennom tidenes lengste barnetog

  3. – Storhaug skolekorps!

  4. «Lykkeland»-stjernen skal gjøre noe hun aldri har gjort tidligere

  5. Mye vann i undergangen ved Rogaland Teater

  6. Stor oversikt over 16 kommuner