PST ser etter konkrete personer etter masseskytingen – flere kan ha vært involvert

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier at flere personer kan ha vært involvert i masseskytingen enn mannen som er terrorsiktet.

Sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) Roger Berg holdt onsdag et pressetreff for å komme med en ny vurdering av terrortrusselen mot Norge. Da ble det klart at den senkes til nivå 4 – høyt.
  • NTB-Idunn Lavik og Snorre Schjønberg
Publisert: Publisert:

– Det er flere personer som vi vurderer er involvert i det, sier PST-sjef Roger Berg til NTB.

– Er det konkrete personer dere har i sikte?

– Det har vi også, sier Berg.

Kommunikasjonssjef Trond Hugubakken i PST sier dette til NTB på spørsmål om PST nå mener flere var direkte involvert i handlingen:

– Etterforskningen vil avdekke om flere var involvert i selve handlingen natt til lørdag. Det PST sier, er at det kan være flere personer i nettverket rundt han som kan ha betydning for fremtidige terrorhandlinger.

Våpensporet

Berg vil ikke gå i detalj på om det er personer som er mistenkte eller siktet i saken. PST-sjefen nevner blant annet spørsmålet om hvorvidt noen har hjulpet den siktede mannen med å få tak i våpen.

– Det var våpen involvert i drapene, så der kartlegger vi hvor de våpnene kom fra, hvem har skaffet dette? Har det vært noen som har vært med på det løpet? Politiet etterforsker det, men vi tar med oss det i vårt arbeid med å avverge og se om det kan komme nye angrep, sier Berg.

– Kan det ha vært flere involvert i planleggingen?

– Det kan det også være, det vurderer vi om det er flere og bredden i dette, sier Berg.

Han sier at det kan komme flere pågripelser som følge av dette arbeidet. Berg sier at de holder fast ved hypotesen om at det dreier seg om et islamistisk terrorangrep.

Etterforsker nettverk

Berg sier at de etterforsker om den terrorsiktede mannen hadde et nettverk.

Mannen har tidligere i år vært i en bekymringssamtale med PST på grunn av sin radikalisering, men ble vurdert til ikke å ha et voldspotensial.

– Vi har kjent personen som utførte angrepet på lørdag fra før, og det er naturlig at vi ser i omkringliggende miljøer om det er noen andre som er motivert. Men det kan også være andre personer andre steder i landet som ikke gir seg til kjenne, men som kanskje opererer på nett med en falsk identitet, sier Berg.

PST har senket trusselnivået til nest høyeste nivå og sier at situasjonen nå er mindre uavklart. Oslo-politiet har tidligere uttalt at det er svært viktig å avdekke om gjerningsmannen hadde medvirkere eller ikke.

Publisert: