Presset øker på Solberg og Sandberg

Både fiskeriminister Per Sandberg (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) må svare på en lang rekke spørsmål omkring statsrådens omstridte tur til Iran.

Til uka må statsminister Erna Solberg (H) svare opposisjonen, som har stilt en rekke spørsmål omkring fiskeriminister Per Sandbergs (Frp) omstridte tur til Iran. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Solberg ville søndag ikke kommentere medieoppslagene om at hun ble varslet om Per Sandbergs forhold til norsk-iranske Bahareh Letnes allerede i mai.

– Jeg kommer ikke til å kommentere enkeltdeler av det som er spekulasjoner og saker i mediene, sier Solberg, som heller ikke vil si om hun informerte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om forholdet.

I hardt vær

Sandberg er i hardt vær etter at det ble kjent at han brøt flere sikkerhetsrutiner da han og kjæresten besøkte Iran i juli. Verken hans eget departement eller Statsministerens kontor ble varslet om turen på forhånd, og Sandberg tok også med tjenestemobilen, som skal ha inneholdt sensitiv informasjon, med til Iran, stikk i strid med rådene fra PST.

Fiskeriministeren er i tillegg blitt kritisert for å ha deltatt på feiringen av Irans nasjonaldag i regi av landets ambassade i Norge.

Per Sandbergs datter, Charlotte Sandberg, sier til TV 2 at årsaken til at faren ikke informerte Statsministerens kontor, er at han ville unngå at hans fraseparerte kone fikk kjennskap til planene. Sandbergs fraseparerte kone Line Miriam Sandberg er i dag statssekretær i Helsedepartementet.

På NTBs spørsmål om hva hun tenker om at et medlem av hennes regjering setter private hensyn framfor sikkerheten og regjeringens rutiner, svarer Solberg:

– Jeg har hele tiden vært tydelig og klar på at de bruddene som har vært på det regelverket vi har, ikke er akseptable. Det har også Per Sandberg vært klar på.

Mange spørsmål

De neste dagene skal Solberg og Sandberg komme med svarene på i alt sju skriftlige spørsmål om saken fra opposisjonen. Blant spørsmålene er:

* Hva kan potensielt ha blitt lekket fra Sandbergs telefon?

* Hvilke konsekvenser får dette for Sandberg? Har Solberg fremdeles tillit til ham?

* Har det skjedd tilsvarende brudd på rutinene i andre departementer?

Det er foreløpig et åpent spørsmål om Stortinget vil slå seg til ro med svarene de får fra Solberg og Sandberg, eller om saken vil gå videre til kontrollkomiteen.

Fredag meldte TV 2 også at Sandberg har takket nei til flere tilbud fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om sikkerhetssamtaler i forkant av reiser til høyrisikoland som Russland og Kina.

Overfor NTB benekter Sandberg at han har takket nei til slike samtaler.

– Reinspikka løgn, sa han lørdag.

Sikkerhetsklarering

For noen uker siden sto diplomater fram i Aftenposten og fortalte at de brått hadde mistet sikkerhetsklareringen – og dermed jobben – blant annet fordi de har utenlandsk ektefelle.

– Hva tenker du om Sandberg-saken i lys av dette?

– Sikkerhetsklareringer gjøres av Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). Det har ikke vært noen endringer her, men en tydeliggjøring av prinsippene. Det er ikke slik at det er en enkeltepisode eller én enkelt sak som avgjør disse spørsmålene, men en helhetsvurdering, svarer Solberg.

I tillegg har Frps fylkesleder i Troms og Finnmark bedt partileder Siv Jensen avklare hvorvidt partiledelsen fortsatt har tillit til Sandberg. Søndag var Jensen ikke tilgjengelig for kommentar, får NTB opplyst.

Sandberg brøt flere sikkerhetsrutiner da han og kjæresten besøkte Iran i juli. Verken hans eget departement eller Statsministerens kontor ble varslet om turen på forhånd, og Sandberg tok også med jobbmobilen, som skal ha inneholdt sensitiv informasjon, med til Iran.

Fiskeriministeren er i tillegg blitt kritisert for å ha deltatt på feiringen av Irans nasjonaldag i regi av landets ambassade i Norge.

Les også

NRK: PST skal granske Sandbergs kjæreste

Les også

Innvandringskritiske nettsteder kritiske til Sandberg etter Iran-kontakt

Les også

Frp-kritikk mot Per Sandberg kan bryte med Frps interne retningslinjer

Les også

Sandberg med nattlig SMS til Fiskeribladets redaktør

Les også

PST avviser at de oppfordret til anmeldelse av Sandberg

Les også

Sandberg vil ikke svare på hvorfor han ikke varslet om Iran-reise

Gå videre?

Det er også et åpent spørsmål om Stortinget vil slå seg til ro med svarene de får fra Solberg og Sandberg, eller om saken vil gå videre til kontrollkomiteen.

Fredag meldte TV 2 også at Sandberg har takket nei til flere tilbud fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om sikkerhetssamtaler i forkant av reiser til høyrisikoland som Russland og Kina.

Overfor NTB benekter Sandberg at han har takket nei til slike samtaler.

– Reinspikka løgn, sa han lørdag.

TV 2 hevder på sin side å ha sikre kilder for opplysningene.

NTB har bedt Fiskeridepartementet om å klargjøre hvilke samtaler Sandberg har hatt med PST i forkant av sine reiser, men har foreløpig ikke fått svar.

Går av?

Iran-turen har fått MDGs Une Bastholm til å kreve Sandbergs avgang som fiskeriminister. Selv sa Sandberg torsdag at det er opp til statsministeren å vurdere hvem som skal være statsråd.

Datteren Charlotte tror imidlertid det er mulig at Sandberg kan kommet til å trekke seg.

– Det er en stor sjanse for at han velger å gå av selv på grunn av familiesituasjonen, sier hun til TV 2.

Publisert:
 1. Politikk
 2. Erna Solberg
 3. Per Sandberg
 4. Hans Fredrik Grøvan
 5. Jonas Gahr Støre

Mest lest akkurat nå

 1. Flere pasienter utviklet spredning av kreft mens de deltok i norsk kreftstudie. – Vi er veldig lei oss

 2. Mange hoster. Slik finner du lettere ut hvilket luftveisvirus du er smittet av

 3. Her sto det en hytte. Så forsvant landskapet rundt, bit for bit. Nå får eieren ikke bygge den opp igjen

 4. Mikal Stømne (24) gikk ned 84 kilo på egen hånd. Fem grep ble avgjørende.

 5. To tenåringer og den enes stefar tiltalt for grov kroppsskade

 6. Nå kutter flere skoler ned på leksene