Fare for busstreik fra lørdag – meklingen fortsetter på overtid

Meklingen i bussbransjen fortsatte på overtid etter at fristen gikk ut ved midnatt. Blir det ikke enighet, kan flere tusen bussjåfører være i streik fra lørdag.

Busser over hele landet parkeres dersom bussjåførene går ut i streik lørdag morgen.
 • NTB-André Lorentsen
Publisert: Publisert:

Fellesforbundet, Yrkestrafikkforbundet, Norsk Jernbaneforbund og Fagforbundet på den ene siden, og NHO Transport og Spekter på arbeidsgiversiden, har meklet siden torsdag formiddag.

Meklingsfristen gikk ut ved midnatt natt til lørdag, uten at partene var blitt enige. De valgte å fortsette ut over natten.

I første omgang er 2.362 bussjåfører og bybaneførere tatt ut i streik. Streikeuttaket omfatter sjåfører over det meste av landet, men flest er tatt ut i Finnmark, Kristiansand, Bergen, Oslo og Stavanger.

Også sjåfører i Drammen, Ski, Nesodden, Moss, Halden, Kongsvinger og Flisa er klare til streik lørdag morgen.

– Vi vet fra tidligere erfaringer at mekling er en svært krevende øvelse for partene. Skulle meklingen ikke føre fram, er streik et faktum fra arbeidstidens begynnelse lørdag 7. mai, sa forhandlingsleder og Forbundssekretær Dag-Einar Sivertsen tidligere denne uka.

Tøffe forhandlinger

Fellesforbundets forhandlingsdelegasjon har i forkant av forhandlingene stålsatt seg for noen tøffe døgn hos Riksmekleren i Grensen.

Kravene i år er hevet lønnsnivå, økt kjøpekraft, bedre tilleggsordninger, at det skal sikres en standard for bedre sikkerhetssjekk og bedre rutiner for tillitsvalgte som jobber med arbeidstidsbestemmelsene i bransjen.

Bussbransjeavtalene er en overenskomst mellom Fellesforbundet, NHO Transport og Spekter, og omfatter arbeidstakere som er ansatt som rutebussjåfører, ekspressbussjåfører, turbussjåfører, verkstedarbeidere og renholdere.

2.300 bussjåfører kan streike

Om lag 4.200 av Fellesforbundets medlemmer er omfattet av bussbransjeavtalene. Første streikeuttak som varsles utgjør nesten 900 av disse.

I tillegg vil samarbeidende forbund fra LO og YS bidra med sine medlemmer. Dermed vil over 2.300 sjåfører være i konflikt dersom det blir streik fra lørdag.

Les også

 1. Flere tusen russ kan bli rammet av busstreik

Publisert:
 1. Streik
 2. Lønnsoppgjør
 3. Yrkestrafikkforbundet
 4. Fellesforbundet
 5. NHO

Mest lest akkurat nå

 1. Person døde etter å ha falt ned skrent i Strand

 2. Viking vurderer politi­anmeldelse: Vil utestenge supportere etter bråket

 3. Ektepar i Haugesund fikk tappet bankkontoen for nær 2 millioner – politiet advarer mot svindel

 4. Disse 17 Sola-flyene er innstilt torsdag

 5. Mesterkokk med solid resultatbedring

 6. Boris Johnson bekrefter at han går av som statsminister og partileder