- En regjeringskrise er lite sannsynlig

Venstre har brutt forhandlingene, og KrF bestemmer seg i morgen for om de er med videre. Hvem tar over om det blir regjeringskrise?

Professor Frank Aarebrot ser ingen tegn til at Erna Solberg frivillig kaster regjeringskortene med det første.
 • Elisabeth Bie
  Elisabeth Bie
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Det blir ikke regjeringskrise. I hvert fall ikke denne uken, sier professor og valgforsker Frank Aarebrot ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen til Aftenbladet.

– Hvorfor ikke?

– For det første starter ikke budsjettdebatten før mandag neste uke. For det andre er det ingenting som tyder på at statsminister Erna Solberg er lei av å regjere.

– Det må du forklare nærmere.

– Om regjeringen Solberg kommer til Stortinget med et budsjett på mandag som bare har støtte fra Høyre og Fremskrittspartiet, altså uten flertall, vil det i praksis være et kabinettspørsmål. Da vil regjeringen garantert ikke få flertall, og må gå. Det tror jeg absolutt ikke Erna Solberg ønsker.

Les også

Venstre bryter budsjettforhandlingene

Les også

Frp kaller inn til ekstraordinært landsstyremøte: - Vi er i en veldig kritisk fase

Og om Kristelig Folkeparti også skulle trekke seg ut av forhandlingene, har regjeringen Solberg fortsatt tid til å søke støtte hos andre partier. Senterpartiet er for eksempel imot å øke bensinavgiftene. Eller Solberg kan gjøre som Gro Harlem Brundtlands rene Arbeiderparti-regjering gjorde på 80-tallet: be om en fullmakt til å styre videre for en gitt, kort periode mens en leter etter nye muligheter for flertall, sier Aarebrot.

– Men sett at det likevel blir regjeringskrise. Hvilke alternativer til en regjering bestående av Høyre og Fremskrittspartiet finnes?

– Da blir det nok enten en ren Høyre-regjering, som må søke støtte i Stortinget fra sak til sak. Eller en regjering bestående av Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti.

– Hva med en ren Arbeiderparti-regjering?

– Jonas Gahr Støre har nok svært liten lyst til å overta nå, bare et snaut år før valget. Om Erna Solberg gir opp regjeringsmakten og kaster kortene fullstendig, kan han jo bli nødt til det. Men det er jo helt utopisk at Solberg skulle gjøre noe slikt, et snaut år før valget. Hva skal hun gå til valg på da? Det ville være en fullstendig falitterklæring fra den borgerlige siden, som i dag har flertall på Stortinget, sier Aarebrot.

Publisert:
 1. Politikk
 2. Kristelig Folkeparti (KrF)
 3. Statsbudsjettet
 4. Erna Solberg
 5. Jonas Gahr Støre

Mest lest akkurat nå

 1. Vogntog mot personbil - mann satt fastklemt

 2. Sandnes-elever har suksess med visittkort

 3. Førstestatsadvokat Harald L. Grønlien er død

 4. Hun sto på store scener i 25 år, så ble hun plutselig borte. Hva skjedde?

 5. Sandnes holdt Start bak seg

 6. To tilfeller av omikron påvist i Storbritannia