Færre dør i branner i Norge

Bare 18 personer har dødd i branner her i landet hittil i år. Det er det laveste antallet branndøde som noen gang er registrert.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har registrert omkomne i branner for hvert kvartal de siste 20 årene. I 2015 og 2016 omkom henholdsvis 35 og 40 personer i brann. Siden 1979 har det i snitt omkommet 64 personer i branner hvert år.

– Selv om tallene nå viser en svært positiv utvikling, har vi sett tidligere at det kan snu raskt. I 2008 hadde vi samme positive tendens etter tredje kvartal. Dessverre endret dette seg dramatisk, og vi fikk uvanlig mange dødsbranner de siste tre månedene, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening.

I 2008 omkom 28 personer. Søtorp mener at seriekoblede røykvarslere, komfyrvakter og informasjonskampanjer er sannsynlige årsaker til utviklingen, men advarer mot å stole på teknologien.

– Det er viktig at vi fortsatt har søkelyset på de små detaljene i hverdagen. At vi passer på komfyren, fyrer riktig i peisen, er oppmerksomme ved bruk av levende lys, og unngår bruk av vaskemaskiner og tørketromler om natten, understreker Søtorp.

Publisert:
  1. Brann
  2. Samfunnssikkerhet

Mest lest akkurat nå

  1. Da Tomas (14) landet i denne hoppe­gropen, ble han lam fra halsen og ned

  2. Denne gaven tar helt av: – Dette er all time high. Vi har aldri sett slike tall

  3. Farse har blitt Jærens mest populære lunsjrett

  4. Naboklager førte ikke frem. Omstridt Hundvåg-hus godkjent

  5. Go-Ahead kutter avganger på Jær­banen allerede fra fredag

  6. Åtte forelegg for trafikkforbud i Kongsgata