Færre dør i branner i Norge

Bare 18 personer har dødd i branner her i landet hittil i år. Det er det laveste antallet branndøde som noen gang er registrert.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har registrert omkomne i branner for hvert kvartal de siste 20 årene. I 2015 og 2016 omkom henholdsvis 35 og 40 personer i brann. Siden 1979 har det i snitt omkommet 64 personer i branner hvert år.

– Selv om tallene nå viser en svært positiv utvikling, har vi sett tidligere at det kan snu raskt. I 2008 hadde vi samme positive tendens etter tredje kvartal. Dessverre endret dette seg dramatisk, og vi fikk uvanlig mange dødsbranner de siste tre månedene, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening.

I 2008 omkom 28 personer. Søtorp mener at seriekoblede røykvarslere, komfyrvakter og informasjonskampanjer er sannsynlige årsaker til utviklingen, men advarer mot å stole på teknologien.

– Det er viktig at vi fortsatt har søkelyset på de små detaljene i hverdagen. At vi passer på komfyren, fyrer riktig i peisen, er oppmerksomme ved bruk av levende lys, og unngår bruk av vaskemaskiner og tørketromler om natten, understreker Søtorp.

Publisert:
  1. Brann
  2. Samfunnssikkerhet

Mest lest akkurat nå

  1. Thor Inge og Greta bur i eit 50 år gammalt hus som enno ser ungt ut

  2. Ingenting rocket på Sandnes’ nye festplass

  3. Vil gi billig strøm til 2000 hytter

  4. Travel natt for politiet

  5. Ydmyk Østbø om egen revansj: – I Viking setter vi laget foran oss selv

  6. Hele livet lurte Tor på hva som skjedde da faren styrtet i døden med jager­fly. Så opprettet kona en hemmelig kon­takt