Solheim: - Trumps utspill kan bli farlige

Donald Trump har kommet med politiske signaler om klima og miljø som vil bli farlige hvis de settes ut i livet, advarer Erik Solheim, sjef for FNs miljøprogram (UNEP).

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Han gir uttrykk for bekymring for hvordan det vil gå med arbeidet for å bekjempe klimaendringene hvis Trump blir USAs president. Senere denne måneden vil Trump etter alt å dømme bli utpekt til Det republikanske partiets presidentkandidat.

— Trump må bedømmes ut fra det han gjør. Men han har kommet med mange politiske signaler som ville vært farlige hvis han setter dem ut i livet, sier Solheim til NTB.

Under en oljekonferanse tidligere i år varslet Trump at han vil prøve å oppheve den nye klimaavtalen fra Paris hvis han blir president. Han har en rekke ganger uttrykt stor skepsis til forskningen på menneskeskapte klimaendringer.

Tviler på forskningen

Trump er slett ikke den eneste politikeren i USA som tviler på om utslipp av klimagasser påvirker klimaet. Mistro og skepsis til forskningen på området er tvert imot svært utbredt i Det republikanske partiet.

Solheim mener denne holdningen er merkelig i et land som til de grader kan takke forskning og vitenskap for sin framgang og suksess.

— De tror på kreftmedisinene og virkningen av dem, men ikke på klimakunnskapen, sier den tidligere miljø- og utviklingsministeren.

Han mener det ikke går å plukke ut noen deler av naturvitenskapen og avvise dem.

— Enten tror du eller så tror du ikke på moderne vitenskap.

Så sent som i mars i år sa Trump at han ikke er en «big believer» når det gjelder menneskeskapte klimaendringer. Tidligere har han kalt klimaforskningen «svindel», «bullshit» og noe Kina har funnet på for å ramme amerikansk industri.

- Viktig å velge miljøvennlige ledere

I tillegg til at Trump vil oppheve Parisavtalen, har han lovet å stanse all amerikansk støtte til FNs arbeid mot global oppvarming. Dette skal etter planen skje i løpet av hans første hundre dager som president.

Solheim mener USA vil bli totalt isolert i verden hvis Trump faktisk forsøker å oppheve avtalen som ble vedtatt på klimatoppmøtet i Paris.

— Den indiske statsminister Narendra Modi var for ikke lenge siden i Washington og understreket hvor viktig klimaavtalen er for India, påpeker UNEP-sjefen.

Hvorvidt Trump faktisk vil klare å gravlegge Parisavtalen, er usikkert. Men mange eksperter har fastslått at den internasjonale innsatsen for å bekjempe klimaendringene kan bli kraftig svekket hvis USA motarbeider den.

— Vi får ta problemene etter hvert som de kommer. Men i alle verdens land er det viktig at folk velger miljøvennlige ledere og kjøper varer som driver næringslivet i en miljøvennlig retning, sier Solheim.

Publisert:
  1. Miljø

Mest lest akkurat nå

  1. Politibil under ut­ryk­ning kolliderte med Porsche i Hille­våg

  2. Flere blir lagt inn på sykehus. Er vi på vei inn i neste korona­bølge?

  3. Sandnes-kvinne får million­erstatning etter feil­behandling på SUS

  4. Så vakkert, så vakkert

  5. Leah Isadora Behn stakk av med influencer-pris

  6. Scoret to - håp i hengende snøre