Oslo og noen kommuner med mye smitte får flere korona­vaksiner

Koronavaksiner skal skjevfordeles geografisk til områder med høyt smittetrykk. Det er godt nytt for hardt rammede østlandskommuner og bydeler i Oslo.

Bent Høie og Camilla Stoltenberg på tirsdagens pressekonferanse. Foto: Berit Roald, NTB

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er 42 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Endringen er i tråd med anbefalingen fra Folkehelseinstituttet om å ha en beskjeden skjevfordeling.

En slik fordeling innebærer at noen kommuner og bydeler i Oslo skal få 20 prosent mer enn planlagt. Det er områder som over tid har vært hardt rammet av pandemien.

– Dette gjelder bydelene Stovner, Grorud, Bjerke, Alna, Gamle Oslo og Søndre Nordstrand, samt kommunene Lørenskog, Sarpsborg, Fredrikstad og Moss, sa helseminister Bent Høie på en pressekonferanse tirsdag.

Hører på FHI

Behovet dekkes ved at de rundt 330 kommunene som har hatt færrest innlagt på sykehus, får en reduksjon i antall vaksinedoser på 3 prosent.

– Det vil alltid være usikkerhet knyttet til slike beregninger. Jo mindre forskjellene er, jo større usikkerhet. Men samlet sett mener FHI nå at den beste faglige anbefalingen de kan gi, er å innføre en beskjeden skjevfordeling, sier Høie.

Helseministeren fremhever at fordeling av vaksiner er et svært faglig spørsmål. Derfor velger regjeringen å legge stor vekt på FHIs anbefaling.

Tidligere jevnt fordelt

Norge har hatt en strategi hvor vaksinene er blitt jevnt fordelt i hele Norge basert på antall innbyggere over 65 år i hver kommune.

Hovedprioriteringen har vært å vaksinere den delen av befolkningen med størst risiko for alvorlig sykdom og død. Nå er nær 90 prosent av sykehjemsbeboerne vaksinert, og man er godt i gang med aldersgruppen 75–84 år.

De siste ukene har derimot mange tatt til orde for at kommunene som har vært hardest rammet over tid, bør få flere vaksiner, en såkalt geografisk skjevfordeling.

Debatten har tatt fyr etter at Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) gikk ut i VG og kritiserte Oslo-byrådet for dårlig håndtering av pandemien.

Endring i fordelingsnøkkelen

I tillegg til en beskjeden geografisk skjevfordeling i tiden framover vil vaksinene framover bli fordelt etter antall innbyggere. Det vil gi kommuner med en yngre befolkning flere doser enn med dagens fordeling.

– FHI har allerede mandat til å endre fordelingsnøkkelen, slik at vaksinene kan fordeles etter folketall, og ikke etter alder. Jeg forventer at en slik endring kan skje i løpet av kort tid, sier Høie.

Folkehelseinstituttet vurderer også nå om AstraZeneca-vaksinen kan settes på personer under 65 år. De ser også nærmere på om mRNA-vaksiner som Pfizer/Biontec-vaksinen og Moderna-vaksinen kan tas med et lengre intervall enn tre uker.

Høie: Omfordeling vil ikke gi effekt på smittespredning

At enkelte bydeler i Oslo og noen kommuner i Viken får en større andel av vaksinedosene, vil ikke ha effekt på smittespredningen, ifølge helseministeren.

– En geografisk skjevfordeling nå vil ikke ha effekt på smittespredningen og vil derfor ikke føre til at kommuner som får mer vaksine, kan lette raskere på tiltakene, sa Høie på en pressekonferanse om vaksinefordeling tirsdag ettermiddag.

Den effekten vil vi ikke se før en betydelig del av befolkningen er vaksinert, ifølge helseministeren. Årsaken er at mye av smitten skjer i de yngste aldersgruppene.

– Før vi får flere vaksinedoser senere i vår, vil ikke vaksinering ha mye å si for selve smittespredningen, sa Høie.

Høie: Ingen påskeferie fra vaksineringen

Norge får rundt 650.00 vaksinedoser i mars, inkludert en stor leveranse i påskeuka.

– Det blir ingen påskeferie fra vaksineringen, sier helseminister Bent Høie (H).

– Jeg oppfordrer alle som får vaksinetime til å stille opp, selv om det er i påskeferien, legger han til.

Høie: Dette kan være begynnelsen på en tredje bølge

– Dette kan være begynnelsen på en tredje bølge der den muterte og mer smittsomme virusvarianten raskt vil dominere, sier helseminister Bent Høie (H).

– Vi har sett dette skje i mange andre land i Europa, og vi vet hvor tøff den tredje bølgen kan være, sier Høie på en pressekonferanse tirsdag.

Les også

 1. FHI-anbe­faling: Områder med høyt smitte­press bør priori­teres i vaksi­neringen

 2. Dette mener ekspertene skal til for at vi kan leve som før

 3. Slik skal Norge gjenåpnes

 4. Ett år siden Norges første koronatilfelle

 5. FHI: Ny vaksinestrategi er under vurdering

 6. Mangler kontaktinformasjon til over 2000 innbyggere

 7. Helse­depar­tementet jobber med vaksine­bevis

Publisert:

Korona-viruset

 1. Danmark skroter AstraZeneca-vaksinen

 2. Regjeringen får bestått av korona-kommisjonen

 3. Elitene velter seg i ulovlige luksusmiddager

 4. – Behov for de strenge smitteverntiltakene

 5. – Jeg skjønner ikke helt hvorfor åpnings­tidene til barnehagene blir redusert?

 6. Disse korona­reglene gjelder nå

 1. Korona-viruset
 2. Koronaviruset
 3. Folkehelseinstituttet
 4. Camilla Stoltenberg
 5. Bent Høie