– Oppsiktsvekkende påstander og vranglesing

– «Kvinnepoliti», «Kvinner er kvinner verst». «Det finnes en plass i helvete..» og så videre. Betyr det at kvinner ikke kan begi seg ut i debatter der det diskuteres hva andre kvinner gjør og sier, spør Karoline Holmboe Høibo.

Hadia Tajiks bokomslag har blitt et diskusjonstema de siste dagene etter at Karoline Holmboe Høibo skrev en kronikk i Aftenbladet.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Jeg er overrasket over det voldsomme omfanget og tonen i denne debatten, sier Karoline Holmboe Høibo.

Diskusjonen rundt bokomslaget til Hadia Tajik etter kronikken fakultetsdirektør Karoline Holmboe Høibo ved Universitetet i Stavanger skrev i Stavanger Aftenblad på lørdag.

Kronikken starter slik: «Det rålekre fotografiet av Tajik skal ikkje selje sminke eller klede, men lokke oss inn i ei bok som startar med 50 sider om kor viktig det er med fagforeiningsarbeid. I så måte er det feminiserte og seksualiserte portrettet sterkt malplassert.»

Reaksjonen lot ikke vente på seg.

Jeg må dessverre stadfeste at det selvoppnevnte kvinnepolitiet lever i beste velgående, skrev Kristine Gramstad Wedler i sitt innlegg.

Lege Tilde Broch Østborg kommer også med en kraftig reaksjon på kronikken. Hun skriver blant annet:

Å plassere skylden for #metoo hos kvinner selv trodde jeg var en fase vi var kommet forbi, også ved UiS. Høibo er fakultetsdirektør for fakultetet hvor en professor mistet jobben for å ha trakassert kvinnelige studenter. Skal en lese Høibo dithen at dersom kvinnene hadde kledd seg annerledes, ville hans seksualiserte blikk og kommentarer ikke funnet sted?

Karoline Holmboe Høibo sier at det er en skivebom.

Karoline Holmboe Høibo

– Det er en oppsiktsvekkende påstand og vranglesing. Det er ingenting i min tekst som tilsier at jeg mener noe i den retningen. For ordens skyld: Kvinner må selvsagt kle seg akkurat som de ønsker. Det er ikke det dette handler om. Metoo handler blant annet om å komme til livs maktstrukturer som hindrer særlig kvinner i å komme seg opp og fram. Det var i dette lyset jeg skrev min kronikk, og derfor mener jeg vi må diskutere hva slike bilder kommuniserer, og i hvilke rammer det gjøres. Broch Østborgs kommentar finner jeg derfor helt urimelige.

Problematisk kontekst

Holmboe Høibo sier videre at hun er opptatt av konteksten, ikke selve bildet. Det er dette hun mener er problematisk.

– I kronikken min forsøkte jeg å si noe om hva bruken av dette bildet i denne konteksten sier om maktstrukturer. Jeg leser omslaget som et forførende bilde. Innholdet i boken er et viktig politisk budskap, mens bildet gir assosiasjoner til forførende og glossy motemagasiner. Bruker man et slikt cover på en bok, gir man et signal på at den har et lettere innhold enn det den faktisk har. Så er spørsmålet om det reduserer muligheten til kvinner å bli hørt?

Fakultetsdirektøren beskriver Hadia Tajik som et «forbilde som ønsker å bruke makten sin til noe positivt».

– Og i den konteksten stusser jeg over at hun bruker akkurat dette bildet.

Det debatterte omslaget på Hadia Tajiks bok.

Hadia Tajik har svart på Holmboe Høibos kronikk. Ap-politikeren skriver blant annet:

«Jeg hadde skjønt om anklagen kom fra en litt konservativ pakistansk mann. Håret henger fritt og halsen er åpen. Men den kommer fra en kvinnelig norsk akademiker. Hun synes jeg burde vært mer konform. Arbeiderpartipolitikere går tross alt oftere i rødt enn i grønt, understreker hun. Hun mener jeg burde kledd meg mer som Jonas Gahr Støre. En utmerket mann og partileder, selvsagt, men også en mann som er 20 år eldre enn meg.»

Du kan lese hele hennes svar her:

Les også

Per Bortens halvnakne kropp

Skarp tone

Holmboe Høibo er overrasket over temperaturen og tonen i debatten som fulgte kronikken. Hun kommenterer innleggene fra blant andre Gramstad Wedler og Broch Østborg slik:

– Det voldsomme omfanget og tonen så jeg ikke komme. I etterpåklokskapens lys innser jeg at dette er en debatt som vekket engasjement. Men vi snakker om kjønn og Aps nestleder, så jeg burde kanskje forstått hvilket klima jeg beveget meg inn i.

– Dette er første gang jeg begir meg ut på noe sånt. Noe som har overrasket meg er at søstre der ute virker å nærmest ville kneble meg. «Kvinnepoliti», «Kvinner er kvinner verst». «Det finnes en plass i helvete..» og så videre. Betyr det at kvinner ikke kan begi seg ut i debatter der det diskuteres hva andre kvinner gjør og sier? Da har vi et debattklima som ikke er sunt, sier Holmboe Høibo, og legger til:

– Min intensjon var ikke å gå til angrep på verken Hadia eller hvordan kvinner kler seg. Jeg ønsket å si noe om samfunnsmessige strukturer, ikke om dette ene bildet isolert.

Ikke viktig

Aftenbladets anmelder av boka, Tom Hetland, skrev at Tajik hadde skrevet « ... ei uvanleg politikarbok».

– Falt det deg på noe tidspunkt inn å kommentere dette omslaget?

– Nei.

Tom Hetland, bokanmelder og tidligere sjefredaktør i Aftenbladet.

– Hvilke tanker gjør du deg om denne debatten?

– Jeg synes ikke dette er veldig viktig, men jeg registrer at visuelle, symbolske uttrykk opptrer mer og mer i denne typen diskusjoner. Det forteller oss to ting: Det første er at nettopp det visuelle, hvordan ting ser ut, blir stadig viktigere. Det andre er at det illustrerer en stadig jakt på de helt fine nyansene og detaljene som kan uttrykke en eller annen form for diskriminering, sier Hetland, som heller hadde sett en diskusjon om innholdet i boka.

– Tajik har mange interessante og gode refleksjoner rundt politikk og samfunnsforhold. Personlig ville jeg heller hatt en debatt om disse.

Våge å ta plass

Tiden Norsk Forlag har kommentert bokomslaget slik:

– Hadia Tajik har skrevet en uvanlig politikerbok, med et sterkt narrativ som bærer boken i tillegg til det politiske innholdet. Derfor er det naturlig at forsidebildet er noe annet enn det gjengse, trauste portrettfotoet politikere pleier å ha på forside, skriver forslagssjef Kjetil Jørve i Tiden Norsk Forlag i en e-post til VG, og legger til:

– Bildet viser også noe av det boken handler om å våge å ta plass, selv når man står i kryssende forventninger. Akkurat hvor frie kvinner i Norge er til å gjøre nettopp dette, tror jeg debatten bildet utløser viser ganske greit.

Publisert: