Slik skal Norge gjenåpnes

I dag informerer statsminister Erna Solberg (H) om gjenåpningen av Norge. Lettelsene blir betydelige for breddeidrett og reising utenlands.

Statsminister Erna Solberg, kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad under regjeringens pressekonferanse fredag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Norge ligger i rute til neste steg i gjenåpningsplanen, og regjeringen har bestemt å iverksette trinn tre av gjenåpningen søndag klokken 12.

– Smittetallene går ned, antall sykehusinnleggelser synker og rundt halvparten av befolkningen over 18 år har fått minst én vaksinedose. Norge er i rute, og vi er klare for å gå til trinn tre i gjenåpningen, sier statsminister Erna Solberg (H).

Disse lettelsene kommer nå:

 • På private arrangementer på offentlig sted, i for eksempel leide eller lånte lokaler, kan man være inntil 100 personer både inne og ute. Så nå kan man igjen ha større brylluper og fester. (På dette punktet har kommunene på Nord-Jæren valgt egne regler. Les mer her)
 • På offentlige arrangementer inne, er antallsbegrensningen slik som dere ser på denne sliden: Uten faste, tilviste sitteplasser, kan man være inntil 400 personer fordelt på 2 kohorter. Med faste, tilviste sitteplasser, kan man være 1000 fordelt på 2 kohorter. Bruker man coronasertifikat og testing kan man være inntil 2500 personer.
 • På offentlige arrangementer ute er det antallsbegrensningen på denne sliden som gjelder. Som dere ser er grensene utendørs det dobbelte av det som gjelder innendørs. Her er det den samme logikken. Det er tillatt med flere personer hvis alle sitter på faste, tilviste plasser. Og enda flere hvis man bruker koronasertifikat og testing. Det betyr at man kan være inntil 5000 personer på Brann stadion fordelt i kohorter på 500.
 • Skjenkestoppen klokken 24 blir opphevet, men man kan fortsatt ikke slippe inn nye gjester etter midnatt. Det er fremdeles krav om registrering, servering av alkohol ved bordet, redusert antall gjester, sitteplasser til alle gjester og avstand. (På dette punktet har kommunene på Nord-Jæren valgt egne regler. Les mer her)
 • Vi åpner nå helt opp for toppidretten. Det betyr at de seriene som foreløpig ikke har kunnet starte opp nå kan gjøre det, både utendørs og innendørs.

Dette er de nasjonale anbefalingene:

 • Man kan ha opptil 20 gjester på besøk hjemme. Personer som er beskyttet regnes ikke med i dette antallet. (På dette punktet har kommunene på Nord-Jæren valgt egne regler. Les mer her)
 • I breddeidretten åpner vi nå betydelig opp også for voksne over 20 år. Idretts-, kultur- og fritidsaktiviteter kan nå gjennomføres slik at deltakerne unntas anbefalingen om 1 meters avstand. Dette betyr at fotballspillere, håndballspillere, dansere og andre igjen kan trene som normalt.
 • Voksne i breddeidretten får nå også unntak fra 1-metersregelen ved deltakelse på idrettsarrangementer både utendørs og innendørs innenfor regionen eller kretsen. Det åpner for at det nå kan avholdes kamper og konkurranser igjen.
 • Også voksne ikke-profesjonelle utøvere får unntak fra 1-metersregelen på kulturarrangementer, dersom de ellers trener eller øver sammen.
 • Man kan nå være mer fysisk til stede på arbeidsplassen, men selvfølgelig bør alle fortsatt følge anbefalingene om smittevern.
 • Når det gjelder reiser innenlands, er det som på trinn to. Man kan reise rundt i Norge. Personer som ikke er beskyttet og som reiser til kommuner med mindre strenge tiltak, bør følge anbefalingene som gjelder i kommunen de reiser fra. Det er spesielt viktig at personer som er ubeskyttede og kommer fra kommuner med høyt smittetrykk er forsiktige. Disse bør heller ikke delta på arrangementer i andre kommuner.

NB: Nord-Jæren følger ikke resten av landet som går for trinn tre i gjenåpningsplanen. Mye smitte knyttet til uteliv den siste uken gjør at Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg beholder dagens nivå på enkelte områder fram til og med søndag 27. juni. Les mer her.

Publisert: