Klokken 10 kommer statsbudsjettet - disse lekkasjene vet vi om

Lekkasjene har vært mange før regjeringens forslag til statsbudsjett legges fram torsdag formiddag.

Finansminister Siv Jensen på vei hjemmefra torsdag morgen.
 • NTB
Publisert: Publisert:

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Blant dem som kom sist og vakte oppsikt onsdag kveld, var forslaget om å innføre en ny engangsavgift på de tyngste elbilene. Den nye avgiften skal beregnes ut ifra bilens vekt, skriver Aftenposten. Det kan utgjøre prispåslag på mellom 7.000 kroner for de letteste og 70.000 kroner for de tyngste elbilene, melder TV 2.

Fremskrittspartiets parlamentariske leder Hans Andreas Limi peker på at Tesla-bilene er «store, tunge biler som sliter på veien». Bellona-leder Frederic Hauge mente argumentet ikke holder vann så lenge regjeringen samtidig har gitt avgiftslettelser til hybridbiler, også SUV-er.

Regjeringen gjør etter det NRK erfarer ingen endringer i drivstoffavgiften i forslaget til statsbudsjett. Avgiften blir utelukkende prisjustert.

– I stedet for å premiere det som er bra, gjør regjeringen det motsatte. Dette forslaget til statsbudsjett er i ferd med å bli en miljøparodi, sa Hauge til NTB.

Ifølge rikskringkasteren vil regjeringen også foreslå å fjerne skatteklasse 2. Etter det NRK forstår gjør regjeringen dette for å fremme integrering. Klasse 2 gir gunstigere beskatning for ektepar der den ene parten har lav inntekt.

Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp)(bak). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Skattelette for aksjeeiere

Regjeringen vil foreslå at aksjeeiere bare skal måtte betale formuesskatt for 80 prosent av aksjenes reelle verdi. Ifølge VG har regjeringen beregnet inntektstapet ved endringen til 700 millioner kroner.

I forslaget til statsbudsjett vil det bli presentert en pakke for yrkesfag på 65 millioner kroner.

– Vi vet at vi vil ha et stort behov for folk med yrkesfagutdanning i årene som kommer, både innen bygg, anlegg, helse og industri. Da er det viktig at vi øker kvaliteten og sikrer rekruttering, sier leder av utdannings- og forskningskomiteen Roy Steffensen (Frp) til NTB.

Regjeringen foreslår å styrke støtten til religiøse minoriteter med nye 30 millioner kroner.

– 70 prosent av verdens befolkning lever i land der tros- og livssynsfrihet er begrenset. Derfor vil vi fortsette styrkingen av arbeidet med tros- og livssynsfrihet til beste for religiøse minoriteter, sier utenriksminister Børge Brende (H) til Vårt Land.

Bremser oljepengebruken

Finansminister Siv Jensen (Frp) kommer til Stortinget med et budsjett hvor store summer er bundet opp til forsvar, samferdsel og sykehus. Samtidig bremser hun ned oljepengebruken.

Budsjettet bærer preg av at det går bedre for norsk økonomi. Ledigheten er lavere, sysselsettingsgraden øker.

– Det gir oss handlingsrom, men vi må prioritere hardere enn vi har gjort før. Når pilene peker i riktig retning, må vi gi mindre gass. Det er avgjørende ikke å svekke konkurranseevnen til bedriftene, sier Jensen til NTB.

Statsminister Erna Solberg (H) sa nylig til Aftenposten at oljepengebruken vil ligge i underkant av 3 prosent av avkastningen av oljefondet. Krisepakkene til kommuner på Sør- og Vestlandet er borte, ifølge E24.

Publisert:
 1. Statsbudsjettet
 2. Frederic Hauge
 3. Formuesskatt
 4. Elbil
 5. Erna Solberg

Mest lest akkurat nå

 1. – Strømprisene kan knekke folks økonomi. Regjeringen kan ikke passivt håpe på at det går over.

 2. Full fyr i bolighus på Sviland

 3. – Jeg reagerer på den nye «skal»-tonen fra regjeringen

 4. Stjal bil og nøkler mens huseier sov

 5. Vårt energisystem er satt på spill

 6. – Sex er breddeidrett hvor penetrasjon ikke er eneste måten å ha sex på