Dette er Birgitte-saken

Lørdag 6. mai 1995 fikk foreldrene til Birgitte Tengs den verst tenkelige beskjeden. Deres eneste datter var funnet drept.

Birgitte Tengs ble bare 17 år. Drapet er fortsatt ikke oppklart.
 • Kine Hult
  Kine Hult
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Den siste kjente observasjonen av 17 år gamle Birgitte Tengs ble gjort omkring midnatt fredag 5. mai 1995. Hun hadde vært på et arrangement på Avaldsnes bedehus, og tok deretter en tur innom Kopervik sentrum. Tidlig neste morgen ble liket av den unge jenta funnet av en lokal sauebonde som var ute for å se til dyrene sine. Hun var blitt voldtatt og drept med stump vold mot hodet, og ble funnet i et buskas noen meter unna Gamle Sundsveg, bare noen hundre meter fra hjemmet sitt.

Dette er stedet hvor Birgitte Tengs ble funnet drept for over 21 år siden.

Et stort antall politietterforskere ble satt inn for å finne drapsmannen. Fire lensmannskontor på Karmøy bidro med folk, det samme gjorde Haugesund politikammer, hvor hovedkvarteret for etterforskningen ble opprettet. Kripos bidro med seks etterforskere. Til tross for dette, skulle det ta nesten to år før noen ble siktet for drapet.

Hårsporet

Et av de sentrale sporene politiet jobbet ut fra i starten av etterforskningen, var noen lange hårstrå som ble funnet i Birgittes hånd. En analyse fra Rettsmedisinsk Institutt konkluderte med at ett av hårene ikke tilhørte Birgitte selv. Man antok da at dette stammet fra drapsmannen, og gikk i gang med en storstilt undersøkelse for å finne en DNA-match. I løpet av det neste halve året ble det foretatt et stort antall avhør, og mange avga blodprøver. Likevel kom det ikke noe gjennombrudd i etterforskningen.

Lørdag 6. mai 1995 omkring klokken 09.00 ble 17 år gamle Birgitte Tengs funnet drept mellom noen busker like ved Gamle Sundsveg, en smal grusvei, få kilometer fra Kopervik sentrum.

Høsten 1996 konkluderte en DNA-test utført i England med at alle hårene likevel kunne ha tilhørt Birgitte. Etterforskningen ble trappet opp igjen, og personer som tidligere var sjekket ut av saken på grunn av manglende DNA-match, ble igjen aktuelle for videre etterforskning. En av dem var Birgittes fetter, som sist var inne til avhør få dager etter drapet.

Advokat Arvid Sjødin har jobbet i mange år med å få fetteren frikjent.

Fetteren fengsles

10. februar 1997 ble en 19 år gammel mann pågrepet og varetektsfengslet med brev- og besøksforbud, siktet for å ha voldtatt og drept Birgitte Tengs. Den siktede viste seg å være Birgittes ett år eldre fetter. Han nektet straffskyld, men motsatte seg ikke fengsling, og sa seg villig til å samarbeide med politiet. I tre uker pågikk avhørene av fetteren, før politiet fikk en tilståelse som de sa at stemte godt overens med grunnlaget for siktelsen.

Les også

Tengs-forfatter: – Prestisjen tok overhånd

Tilståelsen

Det var lørdag 1. mars, etter et fire - fem timer langt avhør med Kripos at tilståelsen kom.

– Jeg er veldig glad for at familie og lokalsamfunn på Karmøy nå får svar på drapsgåten. Nå vet vi hva som skjedde og hvordan, sa politimester Karl-Henrik Sjursen til Aftenbladet samme helg.

Les også

Kripos: Fetterens tilståelse bør ikke legge føringer for etterforskningen

Fetteren skal ha forklart at han hadde syklet hjemover fra Kopervik sentrum og tatt igjen Birgitte som gikk langs samme vei. På et tidspunkt skal han ha gjort tilnærmelser mot henne, som hun avviste. Dette utløste en konflikt som endte med at han voldtok og drepte henne. Saken så med andre ord ut til å kunne bli oppklart. Men i juli samme år trakk fetteren tilbake forklaringen.

- Min klient har aldri husket drapet, han er blitt overbevist av politiet om at han har gjort ugjerningen. Men tilståelsen stemmer ikke overens med det etterforskerne har funnet av bevis for øvrig, sa forsvarer Arvid Sjødin til Aftenbladet da.

Han pekte også på mangelen på tekniske bevis og vitneutsagn som kunne knytte fetteren til drapet.

Les også

Cold case anbefaler ny Birgitte Tengs-etterforskning

Dommen

Til tross for at tilståelsen ble trukket, ble fetteren dømt til 14 års fengsel i herredsretten. Han ble også dømt til å betale 100.000 kroner i oppreisning til foreldrene til Birgitte Tengs. Forsvarer Arvid Sjødin anket på stedet. I juni 1998 ble saken behandlet i Gulating lagmansrett. Der ble han frifunnet for skyldsspørsmålet, men erstatningskravet fra herredsretten ble stående. Beviskravet i en straffesak er mye strengere enn i en erstatningssak, og det var det som gjorde det mulig å opprettholde erstatningsdommen. Erstatningsdommen ble anket til Høyesterett, hvor fetteren tapte i september 1999. Denne dommen ble i februar 2003 opphevet av Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, og den norske stat ble pålagt å betale fetteren nesten 200.000 kroner i erstatning etter det som ble karakterisert som et brudd på menneskerettighetene.

Kilder: Aftenbladet, NRK.

Publisert:
 1. Kripos
 2. Drap
 3. Etterforskning
 4. DNA
 5. Karmøy

Mest lest akkurat nå

 1. Mann til syke­hus med stikk­skader etter volds­hend­else på Tasta

 2. - Den mest kunn­skaps­rike vi kjente

 3. Kraftig økning: 754 nye smittede på Nord-Jæren

 4. Energi­sjokket: Lokale tomat­bønder gir opp – andre bytter til fyring med pro­pan

 5. Hvilket land har klart seg best gjen­nom pan­demien? Norge, Sverige eller Dan­mark?

 6. Elsparke­syklist døde etter ulykke – navnet er frigitt