Fedrekvoten: Erna Solberg skuffet over norske menn

Høyre har justert sitt syn på fedrekvoten. Statsminister Erna Solberg (H) sier hun var for optimistisk på vegne av norske menn.

- Jeg var kanskje overoptimistisk på vegne av norske menn og norske familier, sier Erna Solberg. Foto: NTB Scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Jeg er nok ikke den første norske kvinnen til å bli skuffet over norske menn, sa statsministeren da pappapermen ble diskutert under en debatt med Ap-leder Jonas Gahr Støre i regi av VGTV mandag.

Høyre gikk for fire år siden til valg på å fjerne fedrekvoten og la familiene selv få fordele de 14 ukene mellom foreldrene. Etter forhandlinger med samarbeidspartiene Venstre og KrF ble fedrekvoten redusert fra 14 til 10 uker.

Arbeiderpartiet går til valg på å gjeninnføre en fedrekvote på 14 uker. I statsministerduellen på VGTV anklaget Støre regjeringen for å være en «bremsekloss for likestilling».

Overoptimistisk

Solbergs resonnement før valget for fire år siden var at kulturforandringene hadde kommet langt nok til at fedrekvoten kunne skrotes, men statistikken viser noe annet.

For to år siden tok 13 prosent av fedrene ut 14 ukers pappaperm. Første halvår i år gjorde 0,4 prosent det samme, skrev NTB før helgen. Nye tall fra Nav viser at én av fire fedre tar ut akkurat den fastsatte pappakvoten på ti uker, skriver Aftenposten. Det siste året var det en liten økning i andelen som tar mer enn 70 dager pappaperm, men andelen er likevel langt lavere enn den var før reglene ble endret i 2014.

– Jeg var kanskje overoptimistisk på vegne av norske menn og norske familier. Vi har justert politikken og sier at vi skal opprettholde fedrekvoten, sa Solberg, som rett nok uttrykte bekymring over at mange familier ikke tar ut full fedrekvote nå heller.

Vil endre

Fedrekvoten ble redusert fra 14 til 10 uker 1. juli 2014. I 2014 og 2015 var andelen fedre som tok mer enn ti uker pappapermisjon, over 30 prosent. I de to siste årene er tallet på drøyt 10 prosent.

Næringsminister Monica Mæland (H) var selv motstander av å fjerne fedrekvoten. Hun slår fast at utviklingen er uheldig.

– Statistikken viser en nedgang i antall uker fedrene er hjemme med barn. Da er mitt personlige standpunkt at vi bør vurdere å reversere tiltaket, sier Mæland til Aftenposten.

Publisert:
 1. Politikk
 2. Pappaperm
 3. Erna Solberg
 4. Stortingsvalg 2017

Mest lest akkurat nå

 1. Stort amerikansk band bruker Kjerag som hovedmotiv på nytt album

 2. FHI: Andre vaksinedose kan fremskyndes med to uker

 3. Dette skjer i OL torsdag: Stappfullt av norske høydepunkt

 4. – Tar du ansvaret om jeg dør, spurte den russiske stjernen dommeren. Nå blir det endringer

 5. Kveldens tredje motorsykkel av veien på regnglatte veier

 6. Hva er forskjellene på Pfizer og Moderna-vaksine? Og hva vet vi om kryssvaksinering?