Saken mot Laila Anita Bertheussen på Riksadvokatens bord

Saken mot Laila Anita Bertheussen har landet på Riksadvokatens bord. Hun er glad for at saken nå ser ut til å få en avgjørelse, sier hennes forsvarer.

 • NTB-Markus Weisser
Publisert: Publisert:
Tor Mikkel Waras samboer Laila Anita Bertheussen har ikke erkjent straffskyld for noen forhold. Bildet viser politiet utenfor huset til Bertheussen og tidligere justisminister Tor Mikkel Wara.
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Bertheussen er samboeren til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

– Jeg kan bekrefte at forslag om påtaleavgjørelse er oversendt til Riksadvokaten, sier statsadvokat Marit Formo ved Det nasjonale statsadvokatembetet til TV 2.

Riksadvokatembetet opplyser til NTB at de mottok saken tirsdag ettermiddag.

Tiltale eller en henleggelse

Formo ønsker ikke å kommentere innholdet i forslaget til påtaleavgjørelse, men et slikt forslag betyr i praksis enten tiltale eller en henleggelse. Det er Riksadvokaten som tar endelig stilling til påtalespørsmålet.

Etter at Riksadvokaten har vurdert saken, sendes den tilbake til Det nasjonale statsadvokatembetet.

– Vi kan tidligst etter nyttår si noe om hvor lang tid det vil ta før saken sendes til Det nasjonale statsadvokatembetet, sier førstestatsadvokat Kjerstin Kvande hos Riksadvokaten til NTB.

Bertheussen har ikke erkjent straffskyld for noen forhold.

Hennes forsvarer, advokat John Christian Elden, har flere ganger uttalt at saken kun er bygd på indisier, og at han regner med at den blir henlagt.

– Håper på punktum

– I motsetning til hva som skjedde da PST sendte saken til statsadvokaten, har vi ikke gjennom mediene hørt noe om hva innstillingen går ut på denne gang. Det er derfor vanskelig å kommentere på annen måte enn at min klient er glad for at saken nå ser ut til å få en avgjørelse, og hun håper dette blir et punktum for beskyldningene mot henne, sier Elden til TV 2.

Det var i september at PST bekreftet at innstillingen om påtalespørsmålet var oversendt Det nasjonale statsadvokatembetet. Flere medier meldte da at PST innstilte på å tiltale Bertheussen. Det nasjonale statsadvokatembetet sendte imidlertid saken tilbake til PST for nye undersøkelser.

Flere hendelser

Bertheussen ble 14. mars siktet av PST for å ha tent på parets egen bil ved boligen deres i Oslo i mars i år.

Torsdag 28. mars endret PST Bertheussens status fra fornærmet til mistenkt i samtlige saker som hadde funnet sted ved parets bolig, bortsett fra den hun allerede var siktet for. Wara trakk seg samme dag seg som justisminister.

Sakene inkluderer branntilløp i søppelkassen på utsiden av Waras hus i januar, funn av en mistenkelig gjenstand bundet fast i bilen utenfor huset i februar og funn av et truende brev i mars.

I tillegg ble det i desember i fjor tegnet hakekors og skrevet ordet «rasisit» på huset og bilen til Wara.

Fakta om Bertheussen-saken

* Natt til 6. desember 2018 tegnet noen et hakekors og skrev ordet «rasisit» på huset og bilen til daværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). I tillegg hang en hyssing ut av bensintanken på en bil som sto parkert ved huset, noe som ble ansett som et forsøk på å tenne på bilen eller en trussel om det.

* 26. desember anmeldte Waras samboer Laila Anita Bertheussen teateret Black Box i Oslo for å ha filmet parets hus. Anmeldelsen ble siden henlagt, og Bertheussen klaget henleggelsen inn for Statsadvokaten og fikk medhold.

* Senere ble den igjen henlagt, og i mars 2019 sendte Bertheussens advokat inn en ny klage. Også Black Box sendte inn klage på politiets opptreden og påtalemyndigheten under arbeidet med etterforskningen. Med klagen fulgte også et erstatningskrav.

* 17. januar var det et branntilløp i søppelkassen på utsiden av Waras hus.

* 11. februar undersøkte politiet en mistenkelig gjenstand som var plassert ved Waras bolig i Oslo. Et tøystykke med flasker ble funnet bundet fast med knute i en krok under støtfangeren på bilen. Ifølge Dagbladets kilder fant politiet spor etter brennbar væske i flaskene. Politiets bombegruppe undersøkte gjenstanden og konkluderte senere med at gjenstanden var ufarlig.

* 4. mars rykket politiets bombegruppe ut til Wara og Bertheussens hus etter at det ble funnet et brev i postkassen. Brevet ble oppfattet som truende.

* Natt til 10. mars rykket politiet ut til en brann i Waras bil, som sto parkert utenfor huset. Brannen ble raskt slukket, og etterforskningen ble overlatt til PST.

* Torsdag 14. mars ble Bertheussen, siktet for å ha tent på bilen 10. mars. Hun var da ikke siktet for de tidligere hendelsene, men PST-sjef Benedicte Bjørnland sa det er «naturlig å se disse i sammenheng».

* Torsdag 28. mars endret PST Bertheussens status fra fornærmet til mistenkt i samtlige saker, bortsett fra den hun allerede er siktet for. Samme dag gikk Wara av som justisminister.

* Bertheussen erkjenner ikke straffskyld, og hennes forsvarer John Christian Elden har sagt at saken kun er bygd på indisier, og at han regner med at den blir henlagt.

* 3. juni fikk PST et brev med innhold som skal være til fordel for Bertheussen, ifølge Dagbladet. Pakken ble først sendt til Elden, som siden overleverte den til PST. Konvolutten er poststemplet 28. april 2019, og sendt fra Norge. På dette tidspunktet skal både Bertheussen og Wara ha oppholdt seg i USA.

* 25. juni valgte Riksadvokaten å avvise Bertheussens klage på henleggelsen av hennes anmeldelse av Black Box. Samtidig avvises Black Box' klage og erstatningskrav i forbindelse med politiets håndtering av saken.

* 23. september bekrefter PST at innstillingen om påtalespørsmålet er oversendt til Det nasjonale statsadvokatembetet. Ifølge flere medier har PST innstilt på å tiltale Bertheussen.

* 30. oktober opplyser Det nasjonale statsadvokatembetet at de har sendt saken tilbake til PST for nye undersøkelser.

* 17. desember oversendte Det nasjonale statsadvokatembetet forslag om påtaleavgjørelse til Riksadvokaten. Det er Riksadvokaten som tar endelig stilling til påtalespørsmålet.

(Kilder: NTB, NRK)

Les også

 1. Statsadvokaten ber PST gjøre nye undersøkelser

 2. Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere

 3. Wara klaget over mangelfull sikring av huset i notat til politiet og PST

 4. PST vil at Waras samboer tiltales etter paragraf om angrep mot statsmakten

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. 61 flypassasjerer fra Sør-Afrika testet positivt

 2. Eivind og døtrene Ava (2) og Vilja (5) var tidlig på plass

 3. Halve livet sto hun på scenen, så kom hun knapt ut av sengen

 4. Sandnes-ordfører: – Tror helseministeren har misforstått noe

 5. 10 grunner til at strømprisen vil være skyhøy i mange år

 6. Nå kan alt skje i Stavanger!