Arbeiderpartiet sier nei til å utvide abortgrensen

Arbeiderpartiets landsmøte vedtok lørdag å la abortloven stå. Dermed tapte Aps helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol kampen for å fjerne abortnemndene.

Ingvild Kjerkol, Aps helsepolitiske talsperson
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Aps helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol tok dissens sammen med AUF. Dermed ble det kampvotering i saken om partiet skal gå inn for å fjerne abortnemndene og utvide grensen for selvbestemt abort til 18 uker.

Flertallet i redaksjonskomiteen ville ikke røre abortloven, mens mindretallet, bestående av Ingvild Kjerkol, Marte Mjøs Persen og Marta Hofsøy (AUF), ønsket å utvide grensen for selvbestemt abort til 18 uker.

– Å fjerne nemndene er ikke å ta lett på abortspørsmålet, det er å ha tillit til kvinners valg – det er å være på lag med norske kvinner, sa Bergen-ordfører Marte Mjøs Persen, som representerte mindretallet i redaksjonskomiteen, i forkant av voteringen.

– Det som er viktig nå er at vi står sammen mot høyresidens angrep på abortloven, og at vi står sammen for å hjelpe kvinner som står i en vanskelig og sårbar situasjon. Vi kan ikke sette i spill den loven som vi har vært en så sterk forsvarer av, sa Kristina Hansen, på vegne av flertallet.

Flertallet av Aps landsmøte stemte altså for å ikke endre abortloven, i tråd med partileder Jonas Gahr Støres innstilling. Fredag advarte han landsmøtet mot å stemme for en endring av abortloven.

– Jeg vil advare mot at vi kaster inn en så viktig sak for norske kvinner i og norske menn i løpet av et hektisk landsmøte, sa Støre fredag ettermiddag.

Også tidligere Ap-leder Gro Harlem Brundtland gikk i forkant av voteringen ut i VG og advarte landsmøtet mot å røre abortloven.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. – Imponerende at de klarte å ha aktiviteter som passet både treåringer og tenåringer

  2. Da to voksne menn snakket høyt om voksne kvinners markedsverdi, ble det bråk

  3. Forskarens fem om dagen for eit lukkelegare liv

  4. Ryfylke har fått sin første vingård

  5. USA roser Sør-Afrika for å ha oppdaget ny virusvariant

  6. Fylkesordføreren: – Staten har en stor pengesekk