Russlands presseattaché om justisministerens 8. mai-tale: – Blasfemisk

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) snakket om frihet mot sosialisme på frigjøringsdagen. Nå reagerer den russiske ambassaden på uttalelsen.

Jøran Kallmyr (Frp) har blitt kritisert av norsk venstreside og Russlands presseattaché for sine uttalelser i en tale under frigjøringsdagen 8. mai. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det var under en medaljeutdeling til veteraner på Jørstadmoen at Kallmyr snakket om frihet mot kommunisme og sosialisme.

– NATO ble opprettet i skyggen av den gryende trusselen fra kommunistregimet i øst. Den kalde krigen var preget av ideologiske motsetninger. Demokrati mot diktatur. Frihet mot kommunisme og sosialisme. Men også av trusselen fra atombomben. For Norge var det ekstra nært fordi vi hadde bjørnen som vår nabo, sa Kallmyr.

Det har fått flere på venstresiden i norsk politikk til å reagere, og nå også presseattacheen ved Russlands ambassade i Oslo.

– Vi mener slike uttalelser er blasfemiske. Herr Kallmyr fant ingen takknemlige ord til de sovjetiske soldatene som frigjorde Europa og Norge fra nazismen, forvrengte Sovjetunionens rolle, krenket minnet til dem som kjempet mot fascisme uavhengig av deres politiske tilhørighet, skriver presseattaché ved den russiske ambassaden i Oslo, Timur Chekanov, i en epost som ble sendt til Dagbladet og andre mottakere natt til lørdag.

Chekanov mener Kallmyrs uttalelser er spesielt sensitive i forkant av markeringen av 75-årsdagen for frigjøringen av Øst-Finnmark 5. oktober 2019.

Statsminister Erna Solberg (H) ser ingen grunn til å beklage og forstår ikke Russlands ordvalg.

– Jeg synes ordet blasfemi var et rart ord å bruke om dette. Nesten alle statsrådene holdt taler som lignet på denne. I talen han holdt var det en tydelig understreking og takknemlighet for hjelpen som Sovjet ga Norge under 2. verdenskrig, sier hun til avisa.

Etter planen skal Russlands utenriksminister Sergej Lavrov delta under markeringen i Kirkenes i oktober sammen med kong Harald og Solberg. Hun frykter ikke for markeringen eller forholdet til Russland etter dette.

Publisert:
 1. Russland
 2. Fremskrittspartiet (Frp)
 3. Justisdepartementet
 4. Solberg-regjeringen
 5. Kommunisme

Mest lest akkurat nå

 1. Stor vannlekkasje på Storhaug - flere oversvømte kjellere

 2. Nekter å fjerne hekk, kan få bot på 1000 kroner dagen

 3. Da demensen tok ordene fra Atle, sluttet mange å snakke til ham. – Jeg opplevde at folk krysset veien for å unngå oss

 4. Navn på omkommet frigitt etter båtulykke

 5. Et enkelt Messenger-spørsmål fra en slektning ble til et mareritt for Rune Nedrebø

 6. Mann funnet i veibanen ved Bryne - siktes for promillekjøring