Støre: Ulikhet og valg mellom skattekutt og velferd vil prege valgkampen

Valgkampen kommer til å bli preget av to skillelinjer: Økende ulikhet og valget mellom skattekutt og velferd, varsler Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre oppsummerer det politiske halvåret på en pressekonferanse i Oslo torsdag formiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Med 81 dager igjen til valget, holdt Støre sin oppsummerende pressekonferanse før sommerferien torsdag.

Han brukte en god del tid på å anklage statsminister Erna Solberg (H) for å redusere vesentlige samfunnsutfordringer til et politisk spill.

– De siste ukene har vi sett et lavt nivå fra en statsminister, sa Støre.

Han viste til at Solberg tidligere omtalte arbeidsledighet som en hovedsak for regjeringen, men at det nå ikke er så viktig lenger etter at kurven går nedover. Debatten rundt beredskap er brukt på samme vis, mente Støre.

– Statsminister Erna Solberg bagatelliserer viktige utfordringer, fortsatte han.

Færre i arbeid

Arbeid til alle og et trygt arbeidsliv blir viktigste saker for Arbeiderpartiet i valgkampen. I stedet for arbeidsledigheten trakk Støre fram den fallende sysselsettingen som en hovedbekymring.

– Det fundamentale er den utfordringen Norge har på arbeidsmarkedet. Det stikker dypere og bredere enn små variasjoner i ledighet, mener Støre.

For å trygge velferden, må vi tilbake til samme andel i arbeid som for ti år siden, påpekte han. Hvis vi hadde samme nivå i dag, ville 200.000 flere vært i jobb.

– Eller sagt på en annen måte: Vi ville hatt et helt Stavanger ekstra i arbeid, sa Støre.

Skal vi ha samme grad av sysselsetting ti år fram i tid, vil det tilsi 400.000 flere i jobb, noe som tilsvarer Bergen og Trondheim i tillegg, fortsatte han.

Tall fra Nav har vist synkende arbeidsledighet gjennom våren, og spesielt i mai viste kurven en klar nedgang. Statistisk sentralbyrå og makroøkonomer har erklært at norsk økonomi er i bedring.

Støre mener likevel spørsmål om arbeidsledighet og sysselsetting blir vesentlige i valgkampen. Og han har tro på at dette er en vinnersak for Arbeiderpartiet.

– Ja! Hvis ikke gjør vi en feil – da forklarer vi ikke velgerne hva som er den store utfordringen, sier han.

Har falt på målingene

Arbeiderpartiet ligger i gjennomsnitt på 32 prosent på meningsmålingene, noe Støre kaller et godt utgangspunkt. Til tross for at partiet lå på et snitt på 36 prosent for et halvt år siden.

– Ikke før noe stortingsvalg på 25 år har vi ligget over 33 prosent i juni, sa han, og mente at oppslutningen vil ta seg opp når valgkampen kommer i gang. Samtidig erkjente han at Senterpartiet har stått i rollen som det tydeligste opposisjonspartiet de siste månedene.

– Den uro som har vært i norske distrikter, om det er rovdyr, fraflytting, jordbruk, handler om Senterpartiets primærområder i politikken. Når det lyser i varsellamper på de feltene, er det naturlig at det partiet får mest uttelling, sa Støre.

Les også

  1. Folk flest avspist med skattesmuler

Publisert:
  1. Jonas Gahr Støre
  2. Stortingsvalg

Mest lest akkurat nå

  1. Eivind og døtrene Ava (2) og Vilja (5) var tidlig på plass

  2. 61 flypassasjerer fra Sør-Afrika testet positivt

  3. Sandnes-ordfører: – Tror helseministeren har misforstått noe

  4. Halve livet sto hun på scenen, så kom hun knapt ut av sengen

  5. 10 grunner til at strømprisen vil være skyhøy i mange år

  6. Ekteparet vil at den nye butikken på Madla skal vekke gode barndomsminner