Høyere selvmordsrate blant enkelte Libanon-veteraner

Norske veteraner som tjenestegjorde i Libanon i perioder med høyt konfliktnivå har høyere selvmordsrate, ifølge en undersøkelse.

Norske FN-soldater øver utrykning med pansret personellkjøretøy (PPK) april 1987. Arkivfoto: Morten Hvaal / NTB scanpix

  • NTB
Publisert: Publisert:

Veteraner som har tjenestegjort i Libanon i perioder med høyt konfliktnivå tar mer risiko og har høyere selvmordsrate enn folk flest. Arkivfoto: Gustav Jensen, Forsvaret / NTB SCANPIX

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

21.600 mannlige soldater tjenestegjorde i Libanon fra 1978 til 1998. Særlig de første årene var tjenesten preget av høyt konfliktnivå, kamphandlinger, angrep og drap på UNIFIL-soldater (FNs midlertidige styrke i Libanon). Dette har satt sine spor hos soldatene i ettertid, ifølge en undersøkelse gjort av Forsvarets helseregister og Forsvarets sanitet, skriver Forsvarets forum.

Forskerne har tatt for seg dødsfallene til de 21.600 soldatene som tjenestegjorde i Libanon fra 1978.

Selvmordsraten var 30 prosent høyere for dem som tjenestegjorde i Libanon i perioder med høyt konfliktnivå sammenlignet med normalbefolkningen. Men selvmordsraten til gruppen som var i Libanon i rolige perioder lå noe under normalbefolkningen, ifølge undersøkelsen.

Funn i undersøkelsen tyder også på at de som tjenestegjorde i perioder med høyt konfliktnivå var mer utsatt for ulykker enn folk flest. Det var 50 prosent flere dødsulykker i trafikken for dem som var i høyintensivgruppa, mens de som var i lavintensivgruppa hadde nesten 50 prosent færre dødsulykker enn normalen.

Publisert:
  1. Libanon
  2. Forsvaret
  3. Selvmord

Mest lest akkurat nå

  1. Politiet frigir navn på de fem omkomne i hyttebrannen i Andøy

  2. Lastebil har veltet i Sandnes - føreren er nå ute

  3. Han fikk ALS: – Jeg blir levende begravet i min egen kropp

  4. Bilselger til­talt for å ha svindlet over 40 privat­personer, egen arbeids­giver og flere bedrifter

  5. Ny koronaforskrift for Stavanger enstemmig vedtatt

  6. Korona-dødsfall i Strand