Uten motkandidat er veien åpen for Hagen 

Frps stemmer alene kan være nok til å sikre Carl I. Hagen en plass i Nobelkomiteen. Opposisjonen har ikke bestemt seg for om det vil bli fremmet en motkandidat.

Frp-nestor Carl I. Hagen kan havne i Nobelkomiteen selv med stortingsflertallet mot seg. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Kristian Skårdalsmo
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Fremskrittspartiet ble mandag bedt om å fremme en annen kandidat enn Hagen. Men ifølge kilder i partiets stortingsgruppe er det lite sannsynlig at det kommer til å skje.

Med mindre opposisjonen da fremmer en motkandidat mot Hagen, vil han kunne bli valgt, selv med solid overvekt av blanke stemmer. Kilder i flere partier uttrykker overfor NTB at én stemme på Hagen i teorien vil være nok.

Saken skal diskuteres på Frps gruppemøte onsdag. Det er imidlertid ikke ventet at nobelnominasjonen og veien videre for Hagens kandidatur kommer til å bli ferdig behandlet før på gruppemøtet neste onsdag.

– Det kan oppstå en situasjon hvor Hagen ikke får flertall fordi det fremsettes en motkandidat. Vi vet foreløpig ikke om den situasjonen oppstår, sa Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi til NTB etter mandagens møte.

Kjøttvekta

Et klart flertall av de parlamentariske lederne ba Frp om å finne en ny kandidat, men de har ikke selv bestemt seg for om de vil fremme en motkandidat.

Skulle Ap, KrF, Venstre, Senterpartiet og resten av opposisjonen beslutte å fremme en motkandidat, vil vedkommende ventelig være en samlende kandidat uten sterke partipolitiske bindinger.

Hvis opposisjonen derimot fremmer en motkandidat med en annen politisk tilhørighet enn Frp, vil det direkte utfordre «kjøttvektprinsippet» om at Nobelkomiteen skal speile Stortingets sammensetning, blir det fremholdt fra Frp-hold.

– Ikke Hagens person

Det er Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre som har tatt initiativ til prosessen som nå pågår om Frps nobelnominasjon. Mandag viste han til at det er enighet om at Frp har en plass i Nobelkomiteen, og at det er opp til partiet selv å finne en kandidat.

– Men de bør søke å finne en annen løsning som ikke har bindinger til Stortinget, sa Støre mandag.

Frps beslutning om å nominere Hagen har møtt hard kritikk fordi den tidligere partilederen er vararepresentant til Stortinget.

KrF-leder Knut Arild Hareide presiserer at saken ikke dreier seg om Hagens person.

– Vi har gitt en oppfordring til Frps stortingsgruppe om å ta en ny vurdering. I det ligger ingen spørsmål om Hagens person, men at han akkurat nå er første vara til Stortinget, sier han til NTB.

De parlamentariske lederne skal møtes på nytt i slutten av uken for å drøfte saken.

Clemet første vara

Tirsdag ble det også klart at Civita-sjef og tidligere høyrepolitiker Kristin Clemet tar plassen dersom et av Nobelkomiteens medlemmer ikke kan møte.

Høyres stortingsgruppe vil onsdag innstille Clemet som første vara til Nobelkomiteen, og hun har allerede takket ja, opplyser partiets parlamentariske leder Trond Helleland til Dagens Næringsliv.

Rollen kan potensielt bli viktig, dersom Hagen til slutt blir medlem. Han er nemlig vararepresentant til Stortinget og har sagt at han ikke vil møte i Nobelkomiteen dersom han samtidig er innkalt til Stortinget.

Senterpartiets nominasjon av Anne Enger ble kjent mandag, og ifølge DN går hun rett inn i Nobelkomiteen.

Les også

 1. Frp står fast ved Hagens kandidatur

 2. Frp bedt om å finne en annen Nobel-kandidat

 3. «Uklokt av Stortinget å velge Hagen til Nobelkomiteen»

Publisert:
 1. Carl I. Hagen
 2. Nobelprisen

Mest lest akkurat nå

 1. Når det blir farlig å gå på jobb

 2. Mange prøver seg, men få klarer å synge julen inn like godt

 3. Dette sa Gunnarsson som fikk Brekalo til å koke over

 4. David Brekalo: – Jeg gjorde en feil og vil beklage til alle

 5. Mann tatt for ruskjøring med barn i bilen

 6. Helsearbeider forsøkt voldtatt på jobb