SV vil gi mer til pensjonistene

SV vil hastebehandle trygdeoppgjøret for å sikre pensjonistene mer penger. I fjor sørget regjeringspartiene og KrF for at et lignende forslag ble avvist.

SV-leder Audun Lysbakken vil hastebehandle trygdeoppgjøret og sikre pensjonistene en bedre inntektsutvikling. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
 • Mats Rønning
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Jeg håper virkelig ikke at KrF enda en gang kommer regjeringen til unnsetning i dette spørsmålet. For tredje året på rad har regjeringen lagt fram et trygdeoppgjør som innebærer at pensjonister og uføre må stramme inn livreima, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

SV og Frp sto utenfor pensjonsforliket fra 2005, men begge partier har i regjering styrt etter pensjonsreformens prinsipper. Det innebærer blant annet at pensjonene hvert år underreguleres med 0,75 prosent, noe som gir svekket kjøpekraft i år med svake lønnsoppgjør.

– Jeg tror ingen så for seg at pensjonistene flere år på rad skulle tape kjøpekraft. Dette er spesielt dramatisk for enslige eldre som bare har pensjonene fra folketrygden å lene seg på, sier Lysbakken.

Endret praksis

Regjeringen har endret praksis for trygdeoppgjørene, som nå først skal fremmes som egen sak til Stortinget i forbindelse med statsbudsjettet om høsten. Som i fjor vil SV at Stortinget skal hastebehandle saken før sommeren.

– Hensikten er å kompensere for en underregulering som får så uheldige utslag for mange av dem som har minst fra før, sier Lysbakken.

Da SV fremmet et lignende forslag i fjor fikk partiet støtte fra Ap, Sp og Venstre, men KrF stemte altså sammen med regjeringspartiene og sørget derved får at det ble nedstemt.

– Dersom det er flertall for å gjøre endringer i trygdeoppgjøret kan dette gjøres parallelt med forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett, sa KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen den gang.

Flere muligheter

Lysbakken er åpen for flere mulige løsninger, også påplussinger i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, slik KrF åpnet for i fjor.

– Det viktigste er at pensjonistene får kompensert for underreguleringen. At denne gruppen sakker akterut bidrar til å forsterke forskjellene, sier han.

Konfrontert med SSB-statistikk som viser at pensjonistene var tiårets lønnsvinnere mellom 2004 og 2014, har han følgende å si:

– Det er riktig at pensjonistene har hatt mange gode år tidligere, men de siste tre årene har utviklingen gått i gal retning. At det finnes velstående pensjonister er heller ingen grunn til avstå fra å hjelpe dem som har minst.

Pensjonistforbundet og flere andre organisasjoner nektet 16. mai å skrive under på protokollen da trygdeoppgjøret ble avsluttet, fordi de er så misfornøyd med resultatet.

Les også

 1. Regjeringen med ny skattepakke til pensjonistene

 2. Pensjonister må betale 1,3 milliarder med Aps skatteplan

 3. Pensjonistaksjon for "lønnsslipp" i posten

 4. Pensjonister jobber gratis for milliarder

 5. Pensjonist innkalt til førstegangstjeneste i Luftforsvaret

Publisert:
 1. Pensjon
 2. Revidert nasjonalbudsjett
 3. Audun Lysbakken
 4. Sosialistisk Venstreparti (SV)

Mest lest akkurat nå

 1. Den mest kunnskapsrike vi kjente

 2. TV 2: Planlegger for lettelser: – Kan bli slutten på karantene

 3. Energisjokket: 7–8 tomatbønder gir opp – andre bytter til fyring med propan

 4. Elsparke­syklist døde etter ulykke – navnet er frigitt

 5. Lillebror er sjefen over storebror: – Jeg får skylden om ting går til helsike

 6. Elden har også vært på siktedes side i Birgitte-saken