Første dag i retten for tiltalt IS-kvinne

Påtalemyndigheten mener 30-åringen deltok aktivt i IS i Syria ved å legge til rette for ektemennenes krigshandlinger. Kvinnen nekter straffskyld.

Nesten åtte år etter at den norsk-pakistanske kvinnen dro til Syria og giftet seg med en fremmedkriger, kommer saken hennes opp for retten. Her er hun på Kastrup lufthavn, på vei hjem sammen med sin to små barn.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Mandag starter Oslo tingrett sin behandling av saken mot kvinnen som i fjor ble hentet ut av al-Hol-leiren sammen med sine to barn. 30-åringen er tiltalt for deltakelse i terrororganisasjon fra hun ankom Syria i 2013 og fram til 2019.

Rettssaken skal etter planen vare i fire uker. Retten må ta stilling til om kvinnen har deltatt aktivt i å støtte IS ved å legge til rette for ektemennenes krigføring.

Hun skal også ha uttalt seg positivt om livet i Syria til andre i Norge. Aktor Geir Evanger sier til Nettavisen mandag at det vil bli lagt fram telefonavlytting av den ene av ektemennene. Påtalemyndigheten mener det fremgår av dette beviset at kvinnen visste hva hun gikk til før hun reiste i 2013.

Kvinnens forsvarer, advokat Nils Christian Nordhus, sier derimot til NTB at 30-åringen ikke hadde noen mulighet til å forlate Syria og derfor ikke skal straffes.

Etter nesten seks år i Syria, hvor hun var gift med tre fremmedkrigere, ble hun i mars 2019 brakt til al-Hol-leiren av kurdiske styrker. Der ble hun og de to små barna hennes værende fram til tilbakeføringen til Norge i januar i fjor. Hun ble hentet tilbake på grunn av helsesituasjonen for den da fem år gamle sønnen, som skal ha vært alvorlig syk.

Tilbakeføringen førte til sterk politisk uenighet og Fremskrittspartiet trakk seg til slutt fra regjeringssamarbeidet da det ble klart at en kvinne mange i partiet mente hadde sluttet seg til IS, skulle hentes hjem.

Publisert:
  1. Syria
  2. IS
  3. Fremmedkrigere

Mest lest akkurat nå

  1. Nå kommer ruske­været

  2. Turist på fiske­tur tipset om lokalt tal­ent. Nå skal han prøve seg i uten­landsk klubb

  3. De har vært gift i 70 år: – Jeg tror vi holder oss godt for vi er så gode for hverandre

  4. Ten­årings­gutter kan ha blitt rammet av Tik­tok-trend: Bruker en spesiell låt til å navn­gi over­gripere

  5. Her er årets første Viking-lag: – Kommer til å være tunge i beina

  6. En krig i Ukraina vir­ker mer og mer uunn­gåelig. Og den vil også på­virke Norge