– Veldig provoserende at kriminelle utnytter koronasituasjonen

Regjeringen vurderer å åpne opp mer. Høstferien er ikke i fare.

 • Geir Søndeland
  Journalist
iconDenne artikkelen er 37 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Dette kom fram på pressekonferansen onsdag med justisminister Monica Mæland, helse- og omsorgsminister Bent Høie, helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør Line Vold  i Folkehelseinstituttet.

Festet innlegg
23. september kl 14:02av Geir Søndeland
DEL

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland forteller etter et besøk hos Oslo-politiet at kriminelle med en rekke virkemidler utnytter offentlige støtteordninger hos Nav og Skatteetaten for at folk skal ha råd til mat og bolig.

- Det er veldig provoserende at kriminelle utnytter koronasituasjonen på denne måten.

- Heldigvis bruker Skatteetaten, politiet og Nav store ressurser på å få avdekket denne formen for kriminalitet. De kriminelle kommer til å bli tatt og straffet, sier Mæland.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • av Geir Søndeland
  DEL

  Pressekonferansen er avsluttet. Takk for følget!

 • av Geir Søndeland
  DEL

  Helsedirektør Guldvog sier det er et sidespor å legge for mye vekt på R-tallet, altså smittetallet eller reproduksjonstallet.

  - Når vi i utgangspunktet har veldig lav smitte, så skal det veldig lite til før det tallet eksploderer. R-tallet er veldig påvirkbart av utbrudd i situasjonen vi er i nå. Men hvis du har vedvarende høy smitte i befolkningen, er R-tallet mer stabilt. Derfor vil vi ikke legge for mye vekt på R-tallet, selv om vi også merker oss når R-tallet går over 1, sier han.

  R-tallet beskriver hvor mange mennesker en som er smittet med covid-19, og smitter videre. Når det er under 1, antyder tallet at vi ikke har en økende smitte i befolkningen.

 • av Geir Søndeland
  DEL

  Line Vold i FHI sier det fortsatt er knyttet usikkerhet til effekten av å bruke munnbind.

  De siste beregningene viser at effekten kan ligge på rundt 40 prosent i redusert smitterisiko.

  - Det mest effektive er å holde én meters avstand. I Oslo og Bergen har vi råd om å bruke munnbind om det ikke er mulig å holde én meters avstand i kollektivtrafikken, sier avdelingsdirektør Vold.

 • av Geir Søndeland
  DEL

  - Det er avgjørende at tiltakene som settes inn, virker. Slik at man ikke nasjonalt opplever en økning i smittespredningen, fordi det vil innebære at vi må komme med strengere, nasjonale tiltak, sier Bent Høie.

 • av Geir Søndeland
  DEL

  Helsedirektør Bjørn Guldvog sier at det kan være aktuelt å åpne opp i områder av landet der smitten er under kontroll - og holde tilbake der det fortsatt er utbrudd:

  - Det vil gi et sterkt insitament og engasjement for befolkningen for å fortsette med tiltakene, fordi man ser gevinstene av det. Vi håper det kan bidra til diskusjon om hvordan vi skal komme rundt tiltakstrøtthet - at man ser at det er en "gulrot" som ligger der, og at det faktisk er mulig å få til noe innen et mindre område enn å se landet som ett hele tiden, sier Guldvog.

 • av Geir Søndeland
  DEL

  - At vi i Norge har så høyt tillit til hverandre og myndighetene, har stor betydning for vår evne til å holde ut. Vår evne til å holde ut kommer til å bli avgjørende. Alternativet er mye verre, og det er strengere tiltak. Det er ingen av oss som ønsker det. Hver enkelt av oss har en stor jobb med å bidra til å unngå tiltakene som rammer oss enkeltvis og samfunnet hardest, sier Bent Høie.

 • av Geir Søndeland
  DEL

  Bent Høie redegjør for lokale tilpasninger når regjeringen nå vurderer å åpne opp mer i Norge.

  Han viser til inntrammingstiltak som ble innført nasjonalt i august.

  - Vi har hatt planer om å lette på disse. Det gjør vi nå en vurdering av. På det tidspunktet vi gjør lettelsene, er det grunn til å tro at det er kommuner som har pågående utbrudd. Da er det viktig at det der er strenge, lokale tiltak som treffer utbruddene, sier Høie.

 • av Geir Søndeland
  DEL

  - Selv om R er nå beregnet til 1,26, er det vår vurdering at smittesituasjonen er relativt stabil, selv om det er all grunn til å være årvåken og følge situasjonen tett framover, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet.

  R står for smittetallet eller reproduksjonstallet. Dette tallet beskriver hvor mange mennesker en som er smittet med covid-19, og smitter videre. Når det er under 1, antyder tallet at vi ikke har en økende smitte i befolkningen.

  R-tallet for august lå på 0,88 i gjennomsnitt.

 • av Geir Søndeland
  DEL

  Det ble meldt om 711 smittetilfeller i forrige uke mot 763 uken før.

  Rogaland var blant fem fylker med en økning, ifølge avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet.

  Det er fortsatt flest unge som blir rapportert smittet. Det høyeste meldte tilfellet i forhold til aldersgruppen var 20-39 og 13-19 år.

  Det er stigning i sykehusinnleggelser de siste to ukene.

 • av Geir Søndeland
  DEL

  Guldvog har disse formaningene:

  • Hold dere til så få nærkontakter som mulig.
  • Hold én meters avstand.
  • Ikke reis, men hold deg hjemme om du er syk
  • Test deg om du har luftveissymptomer
 • av Geir Søndeland
  DEL

  - For dere som er hjemme mens skolen er stengt, er det fortsatt rom for å finne på hyggelige ting der ikke mange folk samles på samme sted. Det er god plass utendørs i Norge, også når man går turer i nærområdet, sier helsedirektør Guldvog.

  Han tror høstferien gjør at færre tar offentlig transport og at smitterisikoen dermed senkes i høstferien.

 • av Geir Søndeland
  DEL

  - Jeg vil understreke at høstferien er ikke i fare. Det er helt i orden å reise på høstferie i Norge. Reis på fjellet eller hytta med god samvittighet, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

 • av Geir Søndeland
  DEL

  Høie sier at det er registrert smitte i 90 kommuner.

  - Det betyr at det ikke er registrert smitte i 266 kommuner. Målet vårt er å fortsette gjenåpning av det norske samfunnet så fort smittesituasjonen gjør det mulig, men vi må vurdere om det lar seg gjøre på en trygg måte. Vi ser det har gått galt i land etter land, alle som har åpnet opp, har måttet stenge ned igjen, fordi smitten har økt, sier statsråden.

 • av Geir Søndeland
  DEL

  - Vi vil ikke ta sjanser, men vil vurdere om det er mulig å åpne opp mer nasjonalt, men samtidig ha strenge tiltak og begrensninger i de kommunene som har høy sitte eller forhøyet risiko for smittespredning, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

 • av Geir Søndeland
  DEL

  Høie ber kommunene gjøre seg kjent med hvilke verktøy kommunene har for å slå ned smitte.

  Det er i dag sendt ut et rundskriv til kommunene om hvordan de raskt kan ta grep for å hindre smittespredning.

  Kommunene blir også bedt om å rapportere inn og planlegge hva de trenger av smittevernutstyr slik at det rekker ut første halvår neste år.

 • av Geir Søndeland
  DEL

  Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) tegner et bilde av Norge som annerledeslandet, et åpnere land, et land med lavere smitte enn de aller fleste andre land.

  Han sier strategien om å slå ned utbrudd lokalt har fungert så langt. Så langt. Han understreker flere ganger at dette har fungert så langt.

 • av Geir Søndeland
  DEL

  - Smitteverntiltakene rammer mange barn og unge. De som har barn med spesielle behov får oppfølging. Noen gjennom hele døgnet. De sender nå sine bekymringsmeldinger. De opplever å bli overlatt til seg selv og at mange av tilbudene er sterkt redusert eller helt stengt ned. På denne bakgrunn foreslår regjeringen en engangsbevilgning på 100 millioner til habilitering og avlastning til barn og unge med nedsatt funksjonsevne i statsbudsjettet for 2021. Dette legges inn i kommunenes rammetilskudd, slik at kommunene selv kan styrke arbeidet med å støtte og avlaste pårørende og familier med store og krevende omsorgsoppgaver, sier Mæland.

 • av Hilde Moi Østbø
  DEL

  Vi følger regjeringens presentasjon av koronasituasjonen i Norge nå.

 1. Korona-viruset
 2. Koronaviruset
 3. Bent Høie
 4. Monica Mæland