Fotballkretsen 90 år i dag

  • Stig Rune Fuglestad
Publisert: Publisert:
  1. mars 1911 stiftet representanter fra Stavanger Idrætsforening, Vidar og Viking Vesterlen Fotboldkrets. I dag, 90 år etter, feirer kretsen seg selv med mottakelse og besøk av fotballpresident Per Ravn Omdal.
icon
Denne artikkelen er over 21 år gammel

Selv om Vesterlen Fotboldkrets ble stiftet i 1911, hadde fotballen i Stavanger allerede rullet i flere år.

Viking som i den tiden holdt til på Scheiemarken, i dag Jelsagata, ble stiftet i 1899. Året etter kom Norrøna, og den første fotballkampen i Stavanger gikk ikke uventet mellom Norrøna og Viking. En kamp som Viking vant 1-0. Stiftet på Cafe Norge I årene som fulgte dukket kjente klubbnavn som Stavanger Idrettsforening og Vidar opp, og det var disse klubbene som sammen med Viking samlet seg på Cafe Norge og stiftet Rogaland Fotballkrets.

I 1927 fikk kretsen sin første landslagspiller da Sverre Berg Johannessen fra Stavanger Idrætsforening ble tatt ut. Han spilte i alt 13 kamper og scoret tre mål.

I mellomkrigsårene dukket Arbeidernes Idrettsforbund opp, og idretten ble brukt som en kampfaktor for å bedre den vanlige arbeiders levevilkår.

AIF-årene varte fra 1924-1945 da fotballkampene mot de «borgelige» fant sted.

I 1950 ble teknisk dyktige Per Figved fra SIF den første profesjonelle spilleren fra Rogaland, da han dro til Frankrike.

Senere fulgte Inge Paulsen, Gunnar Stensland, Georg Monsen og Torgeir Torgersen, alle fra Viking.

Alle returnerte ganske raskt til Stavanger, og ble møtt av en 7 sju års karantene. Den eneste som fortsatt spilte fotball på høyt nivå etter endt karantene var Inge Paulsen. En stor prestasjon.

Klubbene SIF var den store klubben i kretsen fra stiftelsen i 1911 og frem til 1927. Med få unntak vant klubben rubbel og bit.

I den senere tid har Jæren så absolutt inntatt bildet, i 1976 tok Bryne steget opp i eliten. Sportslig er nok de foreløpige storhetsårene 1987, cupmestre etter å ha slått Brann og 1980, sølv i serien på dårligere målforskjell enn Start.

Men det er Viking som er storebror. Cupmestre i 1953, 1959, 1979 og 1989. Seriemestre 1958, 1972,1973,1974,1975,1979 og 1991. Ingen tvil om hvem som har vært dominerende i Rogalandsfotballen.

Markante spillere Reidar Kvammen var den første spilleren som fikk 50 landskamper. Kvammen spilte på det berømte bronselaget fra OL i Berlin i 1936. Olav Nilsen står med 62 landskamper og fremstår som krumtappen i Vikings suksess på 70-tallet.

Både Erik Thorstvedt og Arne Økland er navn som klinger godt hos fotballfrelste rogalendinger.

Thorstvedt står med 97 landskamper, og en lang karriere i utlandet, mest kjent fra Tottenham.

Økland har 54 landskamper, og var mannen bak målet da vårt landslag kvalifiserte seg til OL i Moskva i 1980. Klepp viser vei I damefotballen har Klepp vært det store navnet. Med seriemesterskap i 1987, og cupmesterskap i 1989. Søstrene Bjørg og Turid Storhaug var markante spillere, sammen med spillere som Sissel Grude og Linda Medalen.

I de siste årene har spillere som Ingeborg Hovland, Silje Jørgensen og Dagny Mellgren vist vei, og kronen på verket var OL-gullet i fjor.

I dag administrerer kretsen cirka 25.000 kamper inkludert seriekamper, turneringer og treningskamper i løpet av en sesong, sier Kaare Lindboe i Rogaland Fotballkrets.

Det er vel bare Oslo og Hordaland Fotballkrets som er på samme aktivitetsnivå, sier Lindboe.

Kretsens formenn Kretsens første formann var C. Nic Pettersen fra Viking. Senere fulgte Oscar Haglund, Vidar, Hans Haarr, Vidar, Ingolf Sørensen, Brodd, Fr. Brodal, Viking, Gustav Natvig-Pedersen, Vidar.

Finn Brodal, Viking, Karl Olsen, Viking, Sven N. Oftedal, Ulf, Rolf Brodahl, SIF, Konrad Dybvik, Brodd, Arne Gulbrandsen, Vidar, Halfdan Olsen, Viking, Conrad Sæleide, Ulf.

Einar Omdal, SIF, Lars G. Larsen, Buøy, Odd Fladen, Ulf, Kaare Lindboe, Vidar, Odd Svensen, Madla, Tormod Steinsland, Orre, Ole Sivertsen, Ålgård, Johannes Vold, Vigrestad, Kjell Olav Stangeland, Bryne, Bergfinn Meling, Mosterøy/Rennesøy.

Daglig leder i kretsen, Odd Svensen var formann i perioden 1972 til 1976. Utviklingen har vært enorm bare fra den perioden jeg satt som formann, fra blyant og papir til internett på den administrative siden, og til dagens minifotball på den sportslige, forklarer Svensen.

Jeg var så heldig at jeg var formann under «gull-årene» til Viking, noe som var med på å gi fotballen i Rogaland et løft på den tiden, sier Svense.

stig.rune.fuglestad@ stavanger-aftenblad.no

Publisert: