– Høyre bør danne regjering

KrF og Venstre mener at Høyre bør danne regjering alene etter at sonderingene brøt sammen tirsdag kveld.

  • Ntb
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 20 år gammel

– KrF kan få større politisk innflytelse i opposisjon enn som juniorpartner i en Høyre-dominert regjering, sier KrFs statsministerkandidat Kjell Magne Bondevik på spørsmål.

KrF og Venstre vil ikke inngå i det parlamentariske grunnlaget for en Høyre-regjering, men vil forholde seg til den fra sak til sak. Med 38 representanter bak seg i Stortinget kan Jan Petersen bli sjef for en regjering som enda mer enn Bondevik-regjeringen kan bli kalt "enestående svak", selv om Bondevik ikke falt for fristelsen til å gi slike attester tirsdag.

Han sa også at de mislykkede sonderingene ikke har ødelagt et godt personlig forhold til Høyres ledelse.

Verken Bondevik eller Venstre-leder Lars Sponheim ville helt utelukke at det kan bli snakk om nye samtaler med Høyre, men Høyre må i så fall komme tilbake med en helt annen forhandlingsvilje og fire på mange av sine krav.

Høyre-dominans

Sentrumspartienes talsmenn framstilte på pressekonferansen etter sammenbruddet et Høyre som forlangte full dominans i en koalisjonsregjering, både politisk og når det gjaldt regjeringens ledelse.

Høyres krav om å få både stats— og finansministeren utløste bruddet, mens det også var stor avstand i politiske saker.

– Hvis vil skulle gått fra sonderinger til forpliktende forhandlinger, ville det tegnet seg et bilde av en Høyre-dominert regjering, sa Bondevik da han begrunnet bruddet.

– Gjennom sonderingene har det tegnet seg et bilde i fullstendig ubalanse mellom sentrum og Høyre i både politikk og ledelse av regjeringen. Det gjelder ikke bare statsministerposten, men også postene som finansminister og utenriksminister, fortsatte KrFs statsministerkandidat.

Større avstand

Bondevik sa at han aldri i sine mange forhandlinger med Høyre har opplevd så stor politisk avstand mellom sentrum og Høyre. Venstre-veteranen Odd Einar Dørums felte følgende korte dom:

– Jeg har samarbeidet med Høyre i 26 år. Nå har jeg gjort en ny erfaring.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Fem rekkehus totalskadd

  2. – Klarer ikke glede meg lenge over gullene

  3. Påkjørt bakfra på Madla­veien

  4. Apple melder om alvorlig sikkerhetssvikt

  5. Viking sjokkerte i Roma­nia etter mareritt­start: – Jeg er utrolig stolt

  6. Avbrøt parti­lederne – her føres demon­strantene ut av politiet