Har du denne soppen, ryker rhododendronplantene

Mattilsynet har i seks av seks prøver påvist den fryktede sopparten Phytophthora ramorum på rhododendronplanter rundt Mølledammen på Bryne. Soppen er også funnet i tre av av seks pøver i Sandvedparken i Sandnes, i en plante i Arboretet og i et område ved fotballbanen på Hinna.

Slik ser et begynnende angrep ut. En brun-svart råte spres fra bladstilken og utover bladflaten
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

– Så sjekk hagen, er oppfordringen fra seniorinspektør Hannah Kate Nordberg etter høstens nasjonale inspeksjonsrunder.

Soppen bruker rhododendronplanter som vertskap, den smitter lett, og frykten er at den går videre til bøk og eik, slik at store skogområder blir ødelagt. Den ble kalt «Sudden Oak Death» da den ble oppdaget første gang i USA, etter at særlig eiketrær, men også andre treslag bukket under.

Hit er den kommet gjennom import. Den kan ikke bekjempes med sprøytemidler og blir den oppdaget, er det kun nedskjæring eller destruering som gjelder.

Må fjerne byens pryd

Les også

Mattilsynet slår alarm, en av Jærens største rhododendron-beplantninger fjernes

Hele dette store og kjente beltet av rhododendron må fjernes, viser Jan Oskar Haugen, fagleder i parkavdelingen i Time kommune.

På Bryne ser kommunen ingen annen utvei enn å fjerne det som er en av Jærens og kanskje fylkets største sammenhengende rhododendron-beplantninger, det lange beltet som strekker seg langs hele Mølledammen i en bredde på tre-fire meter, og som alltid er en attraksjon i blomstringen.

– Det er kjedelig, men vi vil nå gjøre det som er nødvendig for å stoppe denne smittsomme plantesykdommen, sier Jan Oskar Haugen, fagleder for park, idrett og kirke i Time.

Han vet at mange har hatt stor glede av bestanden, og plantene er gamle.

– De har i alle fall vært der siden jeg kom til Bryne,og det var for 30 år siden, sier Haugen.

Utbrudd i 2008

Men også i 2008 gikk alarmen. Da ga Mattilsynet pålegg om å fjerne og destruere angrepne planter både rundt Breiavatnet, i en privathage i Stavanger og i Mølledammen på Bryne.

Kravet var at plantene enten måtte brennes eller graves ned minst 50 cm. I tillegg måtte blader og planterester fjernes der infiserte busker hadde stått.
Kommunen gjorde som pålagt, og har siden ikke kjent til ny smitte før Mattilsynet i oktober i år kom for å ta nye prøver.

– Dette er en alvorlig planteskadegjører som kan gjøre stor skade både i planteproduksjon, i park, hage og i norsk natur, heter det i brevet som Mattilsynet har sendt.

På ny pålegges kommunen å fjerne alle busker med smitte.

– Vi ser at det beste nå er å fjerne all rhododendron, pluss jorda, slik at vi kan starte på ny - med blanke ark, sier kommunens parkleder.

Timingen er imidlertid bra fordi kommunen like over nyttår starter en kraftig opprusting av Mølledammen som park. Saneringen av de gamle planter kan inngå i det arbeidet.

Ved Shell på Bryne, i Arboterett og i Sandvedparken kan man trolig bare ta ut enkelte planter som er skadet. Men grunneierne blir pålagt å følge med på utviklingen.

Slik sjekker du soppen

Mattilsynet anbefaler at folk går inn på deres hjemmeside, klikker seg inn på planter og dyrking, planteskadegjørere og soppsykdommer, hvis de vil se sjekke om de kan ha soppsyksommen i sin hage.

– Ellers kan de sende oss bilde eller ta med prøver av greiner hit til oss i Langgata 1 i Sandnes, sier seniorinspektør Hannah Kate Nordberg.

Vinteren 2006 måtte Folkvord planteskole i Sandnes ødelegge over 8000 rhododendron på grunn av ramorum-angrep. Planteskolen fikk 1,1 millioner kroner i erstatning, siden pålegget kom fra Mattilsynet.

Også flere andre planteskoler i distriktet har fått tilsvarende pålegg - og erstatninger - i mindre skala, ifølge Aftenbladets arkiv.

Publisert: