Helse Bergen får millionbot etter at seksåring døde av feilbehandling

Helse Bergen får bot på 1,5 millioner kroner etter at Djabrail Sulejmanov (6) ble feilbehandlet. Gutten døde etter at sykehuset satt feil sprøyte på ham.

Gutten ble feilbehandlet på Haukeland universitetssjukehus i august i fjor. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Hendelsen skjedde da gutten ble behandlet for en hjernesvulst 22. august i fjor.

– Gutten skulle denne dagen behandles med cellegift satt ved sprøyte både intravenøst (i blodårene) og intratekalt (i hjernens hulrom). Ved en feil ble legemidlene forvekslet slik at feil cellegift ble satt intraketalt. Gutten døde som følge av feilen, slår statsadvokatembetene i Hordaland fast i en pressemelding.

Gutten døde 14. september samme år.

Saken mot sykepleier og lege henlagt

Både sykehuset, legen og sykepleieren som var involvert i behandlingen har vært under etterforskning. Sykehuset var formelt siktet i saken, mens de to andre var mistenkt.

– Saken mot legen er henlagt på bevisets stilling, idet vi ikke har funnet at legen har handlet grovt uaktsomt. Saken mot sykepleieren er henlagt som intet straffbart forhold bevist, opplyser statsadvokaten.

Boten begrunnes med at det er avdekket manglende kontrollrutiner, retningslinjer og opplæring ved sykehuset som kunne ha forhindret at sprøytene ble forvekslet.

Krevende sak

Administrerende direktør Eivind Hansen ved Haukeland universitetssjukehus sier at dette har vært en svært krevende sak for alle parter.

– Først av alt vil vi igjen beklage det triste utfallet denne saken fikk. Vi har gjort feil som dessverre fikk alvorlige konsekvenser for pasienten og de pårørende. Det har nå også statsadvokaten konkludert med. Vi tar avgjørelsen på største alvor og er innstilt på å vedta forelegget, men vi må først gå gjennom grunnlaget for konklusjonen, sier han.

Han sier at sykehuset har forbedret rutinene sine i etterkant av saken.

– Vi mener vi har lært av feilen og gjennomført mange tiltak som vil hindre at lignende skjer igjen. Vi har også delt erfaringene fra denne saken på tvers i sykehuset, sier sykehusdirektøren.

Vil ha legen straffet

Djabrails foreldres bistandsadvokat, Jan Inge Thesen, sier til NRK at de er tilfredse med statsadvokatens avgjørelse når det gjelder Helse Bergen, men at de mener at også legen burde straffes.

– Foreldrene mener at bevisene i saken klart taler for at det foreligger et grovt uaktsomt forhold, sier Thesen.

Han varsler at de vil klage på henleggelsen.

Publisert: