Krever store utslippskutt fra jordbruket

Regjeringen krever at jordbruket skal kutte fem millioner tonn klimagasser innen 2030. Bondeorganisasjonene mener at målet vil gå utover norsk matproduksjon.

Regjeringen krever at jordbruket skal kutte fem millioner tonn klimagasser innen 2030. Bondeorganisasjonene mener at målet er urealistisk. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Regjeringen har lagt fram hvilke krav de stiller til en klimaavtale med jordbruket i forkant av forhandlingene med bondeorganisasjonene. I skrivet fra Landbruks- og matdepartementet (LMD) står det at klimagassutslippene i jordbruket skal reduseres med 5 millioner tonn C02-ekvivalenter i en tiårsperiode fra 2021 til 2030, skriver Nationen.

Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, peker på at utslippskuttene som foreslås er større enn jordbrukssektorens direkte, årlige utslipp. Klimagassutslippene i 2017 var på 4,5 millioner tonn C02-ekvivalenter, viser bokføringer fra SSB.

– Jeg sliter med å se hvordan vi skal klare å realisere et så stort utslippskutt uten at det går på bekostning av norsk matproduksjon på norske gressressurser, sier Bartnes.

Han får støtte fra leder Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag. Hun peker på at klimakampen ikke kan gå på bekostning av å brødfø egen befolkning.

Publisert: