Krever store utslippskutt fra jordbruket

Regjeringen krever at jordbruket skal kutte fem millioner tonn klimagasser innen 2030. Bondeorganisasjonene mener at målet vil gå utover norsk matproduksjon.

Publisert: Publisert:

Regjeringen krever at jordbruket skal kutte fem millioner tonn klimagasser innen 2030. Bondeorganisasjonene mener at målet er urealistisk. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

 • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Regjeringen har lagt fram hvilke krav de stiller til en klimaavtale med jordbruket i forkant av forhandlingene med bondeorganisasjonene. I skrivet fra Landbruks- og matdepartementet (LMD) står det at klimagassutslippene i jordbruket skal reduseres med 5 millioner tonn C02-ekvivalenter i en tiårsperiode fra 2021 til 2030, skriver Nationen.

Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, peker på at utslippskuttene som foreslås er større enn jordbrukssektorens direkte, årlige utslipp. Klimagassutslippene i 2017 var på 4,5 millioner tonn C02-ekvivalenter, viser bokføringer fra SSB.

– Jeg sliter med å se hvordan vi skal klare å realisere et så stort utslippskutt uten at det går på bekostning av norsk matproduksjon på norske gressressurser, sier Bartnes.

Han får støtte fra leder Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag. Hun peker på at klimakampen ikke kan gå på bekostning av å brødfø egen befolkning.

Publisert:

Les også

 1. Forsand får landbrukskontoret i Nye Sandnes

 2. På Færøyene blir store mengder ull brent. I Rogaland går ingen ull til spille

 3. Erstatninger for over 1,3 milliarder etter tørkesommeren

Mest lest akkurat nå

 1. Smitteutbruddet i Haugesund: - Involverer flere hundre mennesker

 2. Ektemannen Artur leter på 11. dagen etter sin kone, Elizbieta

 3. Seilbåt kan bli solgt som hittegods

 4. Gjedebo-millioner til Innovation Dock - starter opp i Sandnes

 5. Tre nye smittetilfeller i Sandnes siste døgn - knyttet til Polen og Hurtigruten

 6. Stavanger-kvinne blir tidenes yngste deltakar i «Mesternes mester»

 1. Norges Bondelag
 2. Landbruks- og matdepartementet