Flertallet på Stortinget for matkastelov

I fjor høst mente regjeringen det ikke var nødvendig med en matkastelov, nå krever flertallet på Stortinget at de fremmer et forslag til ny lov. 

Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag til en matkastelov som omfatter næringsmiddelindustrien og matvarebransjen» heter det fra Ap, Sp, SV, KrF og MDG, gjengitt av Dagsavisen.

Videre heter det at «Loven bør omfatte påbud om å donere all spiselig overskuddsmat til veldedige formål og sekundært til dyrefor, samt påbud om å offentliggjøre nøkkeltall knyttet til matsvinn og reduksjon av matsvinn».

– Det er fantastisk gode nyheter for miljøet, matsentralene og ikke minst for alle de menneskene som ukentlig møter opp hos hjelpeorganisasjonene fordi de ikke har råd til å kjøre egen mat, sier Anja Bakken Riise, leder for Framtiden i våre hender, til avisen.

I Norge kaster en gjennomsnittlig forbruker hvert år 42 kilo mat som kunne vært spist. Matsvinn i hele matkjeden utgjør 68 kilo i året.

Det var i fjor at KrF ba regjeringen «utrede og eventuelt foreslå en matkastelov som omfatter næringsmiddelindustrien og dagligvarebransjen». Et forslag regjeringen skrinla.

– Vi kan ikke gjøre alt vi er imot forbudt ved lov. Jeg tror på et godt samarbeid mellom det offentlige og aktørene, sa daværende næringsminister Monica Mæland (H) og forsvarte regjeringens beslutning.

Les også

 1. Hvor mye mat kaster du?

 2. Søppeldykkerne

 3. Her finner de middag i søppelet

 4. Butikker ødelegger mat før den kastes for å stanse søppeldykking

Publisert:
 1. Næringsmiddelindustrien
 2. Framtiden i våre hender
 3. Forbruker

Mest lest akkurat nå

 1. Stor vannlekkasje på Storhaug – flere oversvømte kjellere

 2. Nekter å fjerne hekk, kan få bot på 1000 kroner dagen

 3. Da demensen tok ordene fra Atle, sluttet mange å snakke til ham. – Jeg opplevde at folk krysset veien for å unngå oss

 4. Mann funnet i veibanen ved Bryne - siktes for promillekjøring

 5. Navn på omkommet etter båtulykke frigitt

 6. Flere hørte kraftig smell i Randaberg - ukjent årsak