Johan Castberg godkjent: - Gledelig!

Stortinget ga mandag kveld grønt lys til utbygging av Johan Castberg-feltet i Barentshavet.

Frps energipolitiske talsmann Terje Halleland er meget fornøyd med at Stortinget mandag ga grønt lyst til utbyggingen i Barenshavet.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Equinor, tidligere Statoil, planlegger å starte oljeutvinning på feltet i 2022.

Da saken ble behandlet i olje- og energikomiteen på Stortinget, var det bare MDG og SV som motsatte seg utbyggingen. Med tilslutning fra flertallet av de folkevalgte i ryggen, kan nå Olje- og energidepartementet gi sin endelige godkjenning.

GOLIAT-SKANDALEN: Castberg er den andre oljeutbyggingen i Barentshavet. Men stortingsflertallet vil ikke granske hva som gikk galt da den første ble til et skandaleprosjekt.

Johan Castberg øker de årlige norske utslippene av klimagasser med over 310.000 tonn CO₂, tilsvarende de årlige utslippene fra over 100.000 privatbiler. Castberg-feltet er det hittil største norske oljefeltet i Barentshavet, og forventede utvinnbare oljereserver er 558 millioner fat olje.

– Det er gledelig at Stortinget nå gir grønt lys for Johan Castberg. Feltet vil bidra til stor verdiskapning nasjonalt, og i Nord-Norge spesielt, sier Frps energipolitiske talsmann Terje Halleland.

Ringvirkninger i nord

Arbeiderpartiet har fått gjennomslag for at oljen fra Barentshavet, innbefattet Castberg-feltet, skal føres i land i Finnmark.

– Vi er spesielt glade for at stortingsflertallet støtter opp om det kravet vi har kjørt hele veien: Vi må skape størst mulig ringvirkninger for befolkningen i nord og legge til rette for terminal på Veidnes, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.

Stortingsflertallet ber også om at utredningene fra Barents Sea Oil Infrastructure om ulike løsninger for ilandføring skal legges fram for Stortinget i løpet av 2018.

Les også

Anklager Johan Castberg-kontrakter for å være «udemokratiske»

Ventet ikke på godkjenning

SV er kritisk til at Equinor allerede har inngått kontrakter til en verdi av 2,5 milliarder kroner før Stortinget fikk vurdert saken.

Les også

-Ja, Goliat-skandalen må granskes

SV foreslo derfor at det ikke skal være lov å inngå slike kontrakter før saken er behandlet i Stortinget og Plan for utbygging og drift (PUD) er godkjent.

– Oljeindustrien må vente til en skikkelig demokratisk behandling i Stortinget er ferdig, sa Lysbakken til NTB i forrige uke.

SVs forslag fikk imidlertid ikke flertall under behandlingen mandag kveld.

Les også

Norske oljemyndigheter nekter å stille til intervju om Goliat-skandalen

Les også

Politikerne vil ikke granske milliardskandale i nord

Publisert: