Tre KrF-fylkeslag stemmer mandag – følger partiledelsens råd

Tre nye fylker velger mandag utsendinger til KrF-landsmøtet. De vil alle følge partiledelsens ønske om å speile meningsmangfoldet.

Publisert: Publisert:

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

 • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

KrFs nestleder Ingolf Ropstad ønsker å gå inn i den borgerlige regjeringen. Men selv om han får stor støtte fra Rogaland KrF, er han ikke helt fornøyd med delegatvalget fylkeslaget gjorde i helgen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Valget av landsmøtedelegater fra Rogaland blir sett på som et nederlag for KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

KrFs fylkespartier i Buskerud, Hedmark og Finnmark møtes mandag kveld for å velge sine utsendinger til det ekstraordinære landsmøtet 2. november. Skjebnelandsmøtet skal velge hvilken politisk retning KrF skal ta.

Som første fylkesparti ut, valgte Rogaland i helgen en landsmøtedelegasjon der den «blå» fløyen dominerer, selv om en tredel på møtet støttet et samarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Til tross for at KrF-ledelsen er splittet om det politiske veivalget, er de enige om å være kritiske til Rogalands valgprosess.

Partiledelsen har derfor innkalt til ekstraordinært landsstyremøte kl. 16 mandag for å diskutere prosedyrene for valg av delegater til landsmøtet. Partileder Knut Arild Hareide avviser at han vil legge fram noe forslag om regningslinjer for valg av delegater til landsmøtet.

– Vi skal kun ha en samtale om gjennomføringen av fylkesårsmøtene etter ønske fra fylkesledere. Vi skal ikke legge fram noen anbefaling eller vedtak fra landsstyret, sier Hareide til VG.

Prøvevoteringer

Lederne i de tre fylkespartiene som har sine møter mandag, sier til NTB at de vil velge landsmøtedelegater som gjenspeiler meningsmangfoldet.

– Det som skjedde i Rogaland var uheldig, sier KrFs fylkesleder Oluf Maurud i Hedmark.

Han støtter selv Hareides linje om å gå inn i en regjering med Senterpartiet og Ap, men sier at også nestledernes linje om å gå inn i regjering med Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet har sine tilhengere i Hedmark.

-Vi ønsker å velge landsmøtedelegater som gjenspeiler synet i fylket, sier Maurud. Hedmark sender en delegasjon på seks personer til landsmøtet.

Fylkesårsmøtene skal først ha prøvevoteringer om de ønsker å gå i regjering, deretter om hvilken side KrF skal gå til hvis det er flertall for regjeringsdeltakelse. Til slutt blir det valg av landsmøtedelegatene.

Partiledelsen til Buskerud

– Vi har tradisjon for å sende landsmøtedelegater som har posisjoner i fylkeslaget. Men jeg utelukker heller ikke at det kan komme benkeforslag på møtet, sier fylkesleder Hege Irene Fossum i Buskerud KrF.

Hun støtter selv en «blå» regjeringsdeltakelse, men vil ikke forskuttere hvordan Buskerud-delegasjonen på seks personer blir sammensatt.

– Jeg ville trodd det var flertall for «blå» side, men i det siste har jeg også fått signaler som heller mot «rødt», så jeg kan ikke forutsi resultatet, sier Fossum.

Både partileder Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad deltar på Buskerud-møtet.

Finnmark KrF velger sine fire delegater på et telefonmøte mandag kveld. Landsstyrerepresentant og leder i Vadsø KrF, Otto Strand, sier at det trolig er «rødt» flertall, men ønsker at fylkesårsmøtet velger en representativt delegasjon.

– Det som skjedde i Rogaland var uheldig. Vi i KrF har en demokratisk tradisjon om å ta behørig hensyn til mindretallet. Det ligger i vår sjel, sier Strand.

– Stå samlet

Nestleder Kjell Ingolf Ropstad sier partiet må komme seg samlet gjennom veivalget. På spørsmål om han er bekymret for om det lar seg gjøre, svarer han:

– Jeg vil ikke bruke ordet bekymring. Men når landsmøtet nærmer seg, vil temperaturen og alvoret stige. Da er det viktig å stå samlet, sier Ropstad.

KrF-nestlederen påpeker at landsstyremøtet ikke kan bestemme hvordan fylkesårsmøtene skal ta sine valg.

En av tre deltakere på fylkesårsmøtet i Rogaland stemte for partileder Knut Arild Hareides råd om å gå inn i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Men bare én av de 16 landsmøtedelegatene som ble valgt, støtter dette veivalget. Et forslag om å velge etter forholdstallsprinsippet ble stemt ned.

Kommentatorer har utropt Ropstad til den heteste kandidaten til å ta over ledervervet, dersom Hareide ikke får gjennomslag for å ta partiet til venstre.

Publisert:

Les også

 1. VG: Hareide kaller inn til ekstraordinært møte i KrFs landsstyre

 2. KrF koker: «Trist». «Deprimerende». «Kalkulert maktdemonstrasjon». «Maktarroganse». «Oppskriften på splittelse»

 3. Fylkesleder: - Skjønner at de synes det er katastrofe

 4. Vi fulgte møtet i Rogaland KrF direkte

 5. KOMMENTAR: Simpelt, blått fleirtal i Rogaland KrF

Mest lest akkurat nå

 1. Thorbjørn Lea ble korona­smittet i mars. Slik preges han av sykdommen åtte måneder senere

 2. Haaland hyller sitt store idol: – Det er vilt. Den mannen er ikke normal

 3. Siste vrak er hentet ut av P-huset på Sola

 4. 65 færre ansatte i skolen: – Vi er alvorlig bekymret

 5. Rolf Kristian Larsen med hovedrolle i filmen om alle norske katastrofers mor: «Nordsjøen»

 6. Tre nye smittetilfeller i Stavanger - ett med ukjent smittekilde

 1. Kristelig Folkeparti (KrF)
 2. Knut Arild Hareide
 3. Rogaland