Frp’s bompengeseier kan føre til flere bomstasjoner

Regjeringen skal innføre skattefradrag for bompenger. Det kan resultere i enda flere bompengeprosjekter, ifølge Transportøkonomisk institutt og NHO.

Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen under onsdagens debatt om regjeringsplattformen i Stortinget. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Da Frp vant fram med løftet om skattefradrag for bompengeutgifter, var det en viktig seier for partiet. Men fradraget kan få utilsiktede konsekvenser, skriver Klassekampen.

– Den lokale viljen til å iverksette nye bompenge­prosjekter kan bli større dersom lokale pendlere får avgiftsfradrag fra staten, sier assisterende direktør Kjell Werner Johansen ved Transportøkonomisk institutt.

Han tror effekten kan bli forsterket av at regjeringen allerede har økt den statlige andelen av finansieringen for bomprosjekter, slik at staten tar mer av regningen. Johansen får støtte av sjeføkonom Øystein Dørum i NHO.

– Det er ganske åpenbart. Når en kommune vurderer et bompengeprosjekt, avhenger oppslutningen lokalt helt klart av prisen, og med et fradrag blir den mindre.

Finanspolitisk talsperson Bård Hoksrud i Frp avviser kritikken og sier det er en grense for hva folk er villig til å betale i bompenger.

– Frp ønsker å bygge masse ny vei og at staten skal ta en større andel av finansieringen. Derfor er dette et veldig bra tiltak, sier han.

Les også

  1. Historiske tall for bomringen i Trondheim

  2. Bekrefter at glipp gir bompengefri tilgang

  3. Ryfast taper minst 75 millioner i året hvis ikke betalingssystemet legges om

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Forsker Gunnveig Grødeland: – Omikron kan være veien ut av pandemien

  2. Strammer inn tirsdag: – Det blir tiltak vi vil merke i hverdagen vår

  3. Regjeringen framskynder tredje dose for alle over 45

  4. Stålverket på Jørpe­land legges ned – 77 ansatte mister jobben

  5. Viking klar for Europa: 30 millioner ligger i potten

  6. 14.000 lys skaper hjemmelaget julestemning i Sandnes