Politiet tror Lørenskog-bortføring var fingert for å skjule drap

Bortføringen av Anne-Elisabeth Hagen kan være fingert for å skjule et drap, tror politiet som har endret hovedteori. Familiens advokat deler ikke oppfatningen.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

  • NTB
Publisert: Publisert:

Politiet og politiinspektør Tommy Brøske holder pressebrifing i forbindelse med etterforskningen av Anne-Elisabeth Hagens forsvinning. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Anne-Elisabeth Hagen forsvant 31. oktober i fjor. Nesten åtte måneder senere sier politiet at det kan ha skjedd en fingert bortføring for å skjule et drap. Foto: Privat / NTB scanpix

Hagen forsvant fra boligen i Sloraveien på Lørenskog i Akershus. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Det er mest sannsynlig fortsatt at hun er utsatt for en alvorlig straffbar handling, men vi anser det mindre sannsynlig at vi står overfor en bortføring med økonomisk motiv. Hovedhypotesen er endret til at hun er drept, sier politiinspektør Tommy Brøske på en pressekonferanse onsdag.

Politiinspektøren utelukker likevel ikke at Hagen er bortført, men sier at den hypotesen er «betydelig svekket».

Utelukker ikke bortføring

Politiet har kun operert med den nye hovedteorien i kort tid. Brøske understreker at det ikke er noen enkelthendelser som ligger bak det.

Politiet viser til den lange tiden som har gått, mangel på livstegn, valg av en lite egnet kommunikasjonsplattform til forhandling og fravær av kontakt de siste månedene.

Hagen forsvant i slutten av oktober i fjor, og siden januar i år har det ikke vært kontakt med den eller de som har hevdet at de bortførte henne, og som har framsatt krav om løsepenger.

Politiet opplyser at den nye hovedhypotesen ikke endrer hvordan de arbeider med saken i stor grad.

Uenig

Svein Holden, bistandsadvokat for familien Hagen, sier han ikke deler politiets oppfatning av hva som skal ha skjedd med Anne-Elisabeth Hagen.

– At politiet nærmest skal ha sagt at det aldri har vært snakk om en kidnapping, men at det har vært en fingert kidnapping for å skjule et drap – den oppfatningen deler ikke jeg, sier Holden.

På direkte spørsmål om han er enig med politiet når de sier at de «tviler på at det er en bortføring», svarer han at han er uenig.

Holden har snakket med familien etter politiets pressekonferanse, og bistandsadvokaten sier at ingen i familien føler seg mistenkeliggjort.

– Oppsiktsvekkende

Tidligere politispaner og krimekspert Johnny Brenna stiller seg flere spørsmål etter den siste utviklingen:

– Politiet har jo vært veldig tydelige på at det har vært en kidnapping, og når man går bort fra det, så er det jo spørsmålet; Hva er motivet for et eventuelt drap? Hvorfor var gjerningspersonene der? Hva var oppdraget, og hva gikk egentlig galt, sier han til VG.

Forfatter og tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst sier til avisen at han mener de nye opplysningene fra politiet er oppsiktsvekkende, men at de ikke kom som noen overraskelse.

– Dette kommer av et fravær av bekreftelser på bortføringen. Når man blant annet ikke lenger har noen kontakt med motparten, fremstår det som mer og mer sannsynlig at det er en iscenesettelse for å skjule en annen straffbar handling, sier han.

Trusselbrev

Under onsdagens pressemøte kom politiet også med nye detaljer rundt trusselbrevet som ble funnet i bolighuset på Lørenskog. De mener å ha gode holdepunkter for å vite hvor papiret er produsert og solgt, men vil ikke kommentere detaljer ytterligere.

– Vi utelukker imidlertid ikke at arket er solgt i Norge, sier Brøske.

En grå varebil, som ble observert ved boligen til ekteparet bortføringsdagen, er fortsatt ikke blitt identifisert, og den er fortsatt interessant for politiet, opplyser Brøske.

Han vil ikke kommentere om noen er siktet eller mistenkt i saken.

Publisert:
  1. Anne-Elisabeth Hagen
  2. Lørenskog

Mest lest akkurat nå

  1. Stein fra tunnelen knuste bil i tunnel:

  2. Slenger døren igjen for SV, MDG og Rødt

  3. På det meste hadde hun 12 timer skjermtid på én dag. Til slutt gikk Marita (24) drastisk til verks

  4. Kronprinsparets hund er død

  5. Feil fra 1980-tallet blir dyrt – nå haster det å fikse skadene

  6. Lokalt lag trekker seg: – Veldig kjedelig