Regjeringen vil skjerpe kravene til muntlig norsk for å få statsborgerskap

Skal man få innvilget norsk statsborgerskap foreslår regjeringen at man må ha muntlige ferdigheter tilsvarende nivå B1, mot A2 som er dagens krav.

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) ønsker å skjerpe kravet om kunnskaper i muntlig norsk for å få norsk statsborgerskap. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Det nye forslaget gjelder statsborgerloven, og er en del av en lovproposisjon som er oversendt Stortinget.

I lovproposisjonen foreslås det å heve kravet til muntlige ferdigheter i norsk for å få statsborgerskap til nivå B1. I dag kreves det ferdigheter i norsk muntlig på nivå A2, som er et elementært nivå.

– Det kan gjøres unntak fra kravet dersom personen ikke klarer å oppnå språknivået på grunn av personlige forutsetninger eller dårlig helse, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V). Etter sju år i Norge, som er dagens botidskrav, vil de fleste kunne oppnå gode nok norsk ferdigheter, sier statsråden.

Med muntlige ferdigheter på nivå B1 skal man kunne uttrykke seg enkelt og sammenhengende om kjente emner som man ofte møter i forbindelse med arbeid, skole og fritid. Man skal også være rustet til å hanskes med uforutsette situasjoner eller problemer som oppstår.

Melby mener at det skjerpede kravet vil være med på å hindre utenforskap.

Kravet til ferdigheter som foreslås i norsk muntlig er ikke spesielt sammenlignet med hva som kreves i andre land. I Danmark kreves for eksempel ferdigheter på nivå B2, og i Finland på nivå B1 – både muntlig og skriftlig.

Publisert:
  1. Guri Melby
  2. Norskopplæring

Mest lest akkurat nå

  1. 32 nye personer smittet på Nord-Jæren

  2. Tidligere politiker dømt til fengsel i fem måneder

  3. 101 smittetilfeller knyttes til russefeiringen

  4. Stor oversikt: Her ble folk i Stavanger og Sandnes korona­smittet i april

  5. Berit Elise Pedersen var på ferie i Italia og lurte på hva hun skulle bruke livet til. Så reiste hun hjem, sa opp jobben og startet egen bedrift

  6. Mot slutten klarte nesten ikke Siv Jensen å provosere noen lenger. Selv om hun prøvde