USA-avtale får Stortingets velsignelse

Et bredt flertall på Stortinget stiller seg bak den kontroversielle nye forsvarsavtalen med USA.

Amerikanske soldater på besøk i Norge. Dette bildet er fra Værnes i 2017.
  • NTB-Johan Falnes
Publisert: Publisert:

I innstillingen fra Stortingets utenriks- og forsvarskomité får forsvarsavtalen støtte fra alle partier unntatt SV og Rødt. Det er i tillegg ventet at MDG, som ikke er representert i komiteen, vil stemme imot når saken kommer til behandling i plenum.

– Avtalen er av avgjørende betydning for norsk sikkerhet. USA er Norges viktigste allierte. Det brede flertallet i Stortinget for avtalen viser at de lange linjer i norsk sikkerhetspolitikk siden 2. verdenskrig ligger fast, sier saksordfører Hårek Elvenes (H).

Avtalen sikrer Norge et mer forpliktende samarbeid med USA, påpeker Åsmund Aukrust (Ap), som er nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen.

– Det er bra, for Norge er helt avhengig av utenlandsk hjelp i krise og krig, sier han.

Strid om basepolitikken

Rødt mener derimot at avtalen bryter med den norske basepolitikken.

– Rødt mener det er helt feil å vrake basepolitikken, som har gitt Norge trygghet gjennom 70 år gjennom svært skiftende sikkerhetspolitiske omstendigheter, sier Rødts partileder Bjørnar Moxnes.

Dette avvises av Aukrust.

– Tvert imot står det veldig klart i avtalen at norsk basepolitikk ligger fast, sier han.

– Alt samarbeid har dilemmaer og oppsider og nedsider. Slik er det selvfølgelig i denne avtalen også. Men i sum mener jeg dette er en god avtale for Norge og for norsk sikkerhet. Derfor er jeg glad for at den får veldig stor tilslutning i Stortinget.

Omforente områder

Bakteppet er baseerklæringen fra 1949, som fastslår at Norge ikke vil «åpne baser for fremmede makters stridskrefter» på norsk jord i fredstid.

I den nye forsvarsavtalen går Norge med på å opprette fire såkalte omforente områder Sola, Evenes, Rygge og Ramsund der USA får bruksrett og uhindret tilgang. Det åpnes også for å opprette flere slike omforente områder i framtida.

Den nye avtalen gir samtidig USA utvidede rettigheter på flere områder:

* USA får rett til å sette opp egen infrastruktur på de omforente områdene. Denne infrastrukturen vil falle i norsk eie, men USA får bruksrett på den. Avtalen vil ifølge regjeringen medføre «et potensial for betydelige amerikanske investeringer i militær infrastruktur i Norge».

* USA får også førsterett til å straffeforfølge handlinger begått av amerikanske soldater i Norge. Tidligere gjaldt denne førsteretten kun tjenestehandlinger, men nå skal den også gjelde handlinger begått utenfor tjeneste.

Les også

  1. Avtalen som gir USA rett til å være militærpoliti i og utenfor Sola flystasjon

  2. – Tar sterkt avstand fra alt dette

Publisert:
  1. Forsvaret

Mest lest akkurat nå

  1. Person døde etter å ha falt ned skrent i Strand

  2. Viking vurderer politi­anmeldelse: Vil utestenge supportere etter bråket

  3. Disse 17 Sola-flyene er innstilt torsdag

  4. Ektepar i Haugesund fikk tappet bankkontoen for nær 2 millioner – politiet advarer mot svindel

  5. Boris Johnson bekrefter at han går av som statsminister og partileder

  6. Mesterkokk med solid resultatbedring