SV går ut av regjeringskabalen

SV trekker seg fra sonderingene om et rødgrønt regjeringssamarbeid, men håper fortsatt på innflytelse som budsjettpartner.

SV-leder Audun Lysbakken møtte pressen sammen med sine nestledere Torgeir Knag Fylkesnes og Kirsti Bergstø etter at partiet onsdag ettermiddag brøt sonderingene med Ap og Sp om et regjeringssamarbeid.
  • NTB-Johan Falnes og Isabel Bech
Publisert: Publisert:
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum ønsker å gå videre til formelle regjeringsforhandlinger med Ap etter SVs sorti fra prosessen.
Ap, Sp og SV har siden torsdag i forrige uke sittet i sonderinger på Hurdalsjøen Hotell. Onsdag bestemte SV seg for å trekke seg fra prosessen.
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Vi er altså nå ved et punkt som jeg hadde håpet vi ikke skulle komme til.

Det sa SVs partileder Audun Lysbakken da han møtte pressen utenfor Hurdalsjøen Hotell onsdag ettermiddag.

Nesten en uke etter at sonderingene startet, er SVs konklusjon at det ikke er politisk grunnlag for å gå videre til formelle regjeringsforhandlinger med Ap og Sp.

Dermed går SV i opposisjon.

Partiet vil ikke ha noen binding til en ny regjering ledet av Jonas Gahr Støre (Ap), fastslo Lysbakken.

– Vi blir ikke et støtteparti for regjeringen. Vi blir et opposisjonsparti, sa han.

Vil forhandle om budsjett

Men SV vil stå klar til å forhandle med Støre om statsbudsjettet.

Ifølge Lysbakken vil nemlig budsjettforhandlingene være avgjørende for å sikre at en eventuell ny sentrumsregjering ikke i praksis kjører slalåm mellom venstresiden og høyresiden i Stortinget.

– Jeg mener det er naturlig at de kommer til oss for å forhandle budsjetter og mange andre viktige saker, sa han til pressen i Hurdal.

SVs tanke er at budsjettforhandlingene skal gjøre det mulig å lage koblinger til andre viktige saker – for eksempel saker som SV ikke var i stand til å nå fram med i Hurdal.

Støre hadde foretrukket flertall

Støres første kommentar etter bruddet var at han hadde håpet på et annet resultat.

– Jeg tror vi kunne fått til mer i en flertallsregjering, det mener jeg fortsatt. Men sånn er det, nå får vi gå videre, sa Støre.

– Jeg hadde håpt på et annet resultat. Men jeg har respekt for at SV har kommet til en annen konklusjon, sa han.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum tok for sin del til orde for å gå videre til formelle regjeringsforhandlinger mellom Ap og Sp. Vedum har hele tida hatt et regjeringssamarbeid uten SV som preferanse.

– Vi mener tonen her i Hurdal gjør at vi bør gå i gang med forhandlinger så fort som mulig, sa Vedum.

Mister flertallet

Med SV ute av prosessen ligger det to alternativer på bordet: en mindretallskoalisjon mellom Ap og Sp eller en ren Ap-regjering.

En avklaring om veien videre er nå ventet i løpet av kvelden onsdag.

Samtidig holder Lysbakken døra på gløtt for å gjenoppta diskusjonene om regjeringssamarbeid på et senere tidspunkt.

Men da må premissene være annerledes enn i Hurdal:

– SV kommer gjennom fireårsperioden til å være beredt til å gå i forhandlinger om å danne en flertallsregjering hvis en er villig til å forhandle med blanke ark, og uten å kreve tilslutning til den typen avklaringer som vi i dag har avvist, sa Lysbakken.

Oljestrid

Da Lysbakken ble bedt om å forklare bruddet i sonderingene, trakk han fram oljepolitikken som en hovedgrunn.

– Det er ingen hemmelighet at der møtte vi en situasjon der vi sto ganske alene, erkjente han.

Men det finnes ikke ett punkt hvor det skar seg, sa Lysbakken på spørsmål fra NTB.

– Det er helheten som er avgjørende. Oljepolitikken, utslippskutt og naturvernspørsmål har vært viktig, men også skatt og ikke minst ønsket om å gjøre velferden profittfri, sa Lysbakken.

– Vi tror ikke det er mulig å få på plass en regjeringsplattform som sikrer det taktskiftet som er nødvendig, sier Lysbakken.

Ap-leder Jonas Gahr Støre møtte pressen onsdag ettermiddag.

Ap-leder Jonas Gahr Støre håpet på et annet utfall, men sier at de vil samarbeide godt med SV selv om partiet har trukket seg fra regjeringssonderingene.

Ap-lederen betegner samtalene med SV som gode, tillitsfulle og respektfulle.

– Vi har en veldig god tone oss imellom, personlig, men også politisk, sa Støre til pressen ved Hurdalsjøen Hotell onsdag.

– Jeg vet at vi vil ha et godt samarbeid fremover. Jeg har respekt for at de kom til denne konklusjonen, sier Støre, som samtidig er åpen om at han håpet på et annet utfall.

Lysbakken har sagt at SV er åpne for å forhandle om en flertallsregjering senere i fireårsperioden.

– Det er et håp jeg deler om muligheten skulle by seg. Vi kommer til å ha nær kontakt og samarbeider godt med SV, sa Støre.

Ingen budsjettavtale

Ap-leder Jonas Gahr Støre avkrefter at det er diskutert noen form for budsjett- eller samarbeidsavtaler med SV etter at de brøt ut av regjeringssonderingene.

– Vi har ikke diskutert noen form for avtale, fordi fram til for noen timer siden var målet vårt å havne i regjering. Men jeg er sikker på at vi kommer til å ha god kontakt med SV, sier Støre på en pressekonferanse på Hurdalsjøen hotell onsdag ettermiddag.

Han legger til at han mener samtalene på Hurdalsjøen har bidratt til at det blir et godt samarbeidsforhold mellom partiene, i tillegg til at han har et godt forhold til SV-leder Audun Lysbakken.

Støre: Vi kunne fått til mer i en flertallsregjering

En flertallsregjering kunne utrettet mer enn en mindretallsregjering, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Jeg tror vi kunne fått til mer i en flertallsregjering, det mener jeg fortsatt. Men sånn er det, nå får vi gå videre, sier Støre etter at SV onsdag trakk seg fra regjeringssonderingene.

– Jeg hadde håpet på et annet resultat. Men jeg har respekt for at SV har kommet til en annen konklusjon, sier Norges påtroppende statsminister.

Det er fortsatt ikke klart om det blir Arbeiderpartiet og Senterpartiet som nå danner regjering, eller om Ap velger å danne regjering alene.

Publisert: