Ap vil endre praksis for unge asylsøkere

Situasjonen for enslige mindreårige asylsøkere har uroet mange på Aps landsmøte, og nå foreligger et forslag som slår fast at midlertidigheten må begrenses. 

Partileder Jonas Gahr Støre på landsmøtet til Arbeiderpartiet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Resultatet av behandlingen i Aps redaksjonskomité er at det ikke foreslås noen lov- eller regelendring, men at dagens regler vil bli praktisert på en annerledes måte.

Forslaget som landsmøtet nå skal ta stilling til senere lørdag, er i tråd med partileder Jonas Gahr Støres klare oppfordring fredag om ikke å endre regelverket.

Les også

Jonas Gahr Støre (Ap) advarer mot signaleffekt i asylbarn-strid

– Stor seier

NTB får lørdag morgen opplyst at begge sider har beveget seg i saken og nå stiller seg bak forslaget som foreligger fra Aps redaksjonskomité.

– Begge sider beveget seg for å komme i mål, og det har blitt jobbet hele natten med å finne en god løsning. Vi mener vedtaket vi nå går for, ble veldig godt, sier Roger Valhammer, leder i Arbeiderpartiet i Bergen, til NTB.

– Det er en stor seier for oss at vi nå er tydelige på at bruken av midlertidig opphold for barn uten foreldre i Norge skal begrenses, legger han til.

Uro rundt unge asylsøkeres situasjon på norske mottak er bakteppet for mange Ap-delegaters bekymring.

Les også

Gir millioner til Ap

Sårbarhet

I forslaget heter det at det innenfor dagens lovgiving er «behov for å endre praksis i behandlingen av søknader om opphold fra mindreårige slik at midlertidighet begrenses for denne gruppen».

Videre heter det at det i behandlingen av søknader om opphold fra denne gruppen, «inngår en vurdering av sårbarhetskriterier» som skal legges til grunn i forvaltningens behandling.

– Vi er spesielt fornøyde med at vi nå skal innføre sårbarhetskriterier som skal legges til grunn når søknaden behandles. Dette vil i stor grad erstatte og kompensere for at rimelighetsvilkår ikke gjennomføres, sier Valhammer.

Klar oppfordring

Både AUF, et knippe sentrale Ap-veteraner og en rekke fylkes- og lokallag har under landsmøtet tatt til orde for å gjøre noe med situasjonen for enslige mindreårige asylsøkere i Norge.

Men Støre kom med en tydelig melding da han gikk på talerstolen fredag ettermiddag. Ungdommene skal få en oppfølging i tråd med våre internasjonale forpliktelser og de verdier Norge står for. Men han understreket:

– Jeg mener samtidig at vi ikke skal gå inn og endre lover og regelverk nå som sender signaler om at den norske politikken er i endring. For det bør den nemlig ikke være.

– Må ikke endre spillereglene

Under Ap-landsmøtet i 2015 tok Støre fra talerstolen til orde for at Norge burde ta imot 10.000 syriske flyktninger, 5.000 i 2015 og det samme antallet året etter.

Støre ble i ettertid sterkt kritisert av Høyre/Frp-regjeringen for å ha sendt et uheldig signal om liberalisering av norsk asyl- og innvandringspolitikk.

Nå tar han selv til orde for at innstrammingen fra asylforliket bør bestå, og begrunner dette med at spillereglene ikke må endres.

Partileder Jonas Gahr Støre på landsmøtet til Arbeiderpartiet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Publisert:
 1. Arbeiderpartiet (Ap)
 2. Arbeiderpartiets landsmøte
 3. Jonas Gahr Støre
 4. Norge
 5. Asyl

Mest lest akkurat nå

 1. Nå kutter flere skoler ned på leksene

 2. Her sto det en hytte. Så forsvant landskapet rundt, bit for bit. Nå får eieren ikke bygge den opp igjen

 3. To tenåringer og den enes stefar tiltalt for grov kroppsskade

 4. Sandnes Ulfs nye radarpar: - Vi kjenner hverandre ut og inn

 5. Mikal Stømne (24) gikk ned 84 kilo på egen hånd. Fem grep ble avgjørende.

 6. – Denne gang gikk det vår vei!