Ektemannen hevder Janne Jemtland truet ham med våpenet før det gikk av

Skuddet som drepte Janne Jemtland, gikk av under et basketak etter en meget opphetet krangel. Det var Jemtland som truet ham med våpenet, hevder ektemannen.

Rettstegning av den drapstiltalte ektemannen til Janne Jemtland. Rettssaken mot ham begynte i Hedmarken tingrett mandag. Tegning: Ane Hem. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • steinar.schjetne@ntb.no
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Ektemannen forsøkte å tvinge skytevåpenet ut av hendene til Janne Jemtland ved å brekke armen hennes oppover, da de begge falt bakover, ifølge ektemannens forklaring. Han beskrev en voldsom krangel med kona, Janne Jemtland, som startet på soverommet drapsnatten, og som endte med at de begge sto på trappa utenfor huset i Brumunddal i bare undertøyet.

Janne Jemtland pekte på ham med skytevåpenet hun hadde i nattbordsskuffen og truet med å trekke av, ifølge forklaringen hans. Da han forsøkte å avverge situasjonen, skal de ha falt bakover og skuddet gått av.

– Da sier det pang. Jeg skjønner ikke hva som skjer. Det er uvirkelig, sa den 47 år gamle tidligere fremmedlegionæren da han innledet sin forklaring i Hedmarken tingrett mandag.

Var sterkt beruset

En halvtime tidligere natt til 29. desember i fjor hadde de to gått ut av drosjen hjemme på gårdsplassen, sterkt beruset etter flere timers festing med mye alkohol. Tiltalte forklarte selv at han hadde blitt svært full, og at kona hadde kjeftet på ham for å ha brakt skam over familien med sin oppførsel.

Stemningen hadde ifølge forklaringen hans endret seg fra å være «kjempehøy» og «topp» under festen til å bli svært hissig etter at de skulle til å legge seg. Jemtland var spesielt sint fordi tiltalte noen dager før hadde opprettet en Tinder-konto. Hun følte seg sveket, framholdt han.

– Janne var ganske fyra opp og forbanna. Det var nok det med Tinder-kontoen som var dråpen. Jeg opprettet en profil av ren nysgjerrighet, men Janne beskyldte meg nærmest for å ha vært utro mot henne. Hun sa jeg var en dritt og ville ha meg ut av soverommet, sa 47-åringen.

Nekter straffskyld

Mannen nekter straffskyld for forsettlig drap, fordi han mener dødelige skuddet – som traff Jemtland i midt i pannen – ble avfyrt ved et uhell i basketaket som fulgte ute på trappa. Skuddet skal ha gått av idet de to traff bakken.

47-åringen hevder han hadde latt seg dytte ut av soverommet, falt ned trappa til første etasje og at han videre hadde latt seg presse mot ytterdøra. Han var opptatt av å trekke seg tilbake i et forsøk på å få kona til å roe seg ned, hevder han. At kona etter sigende var svært temperamentsfull og den natten hadde et skarpladd våpen i hånda, var ikke det han var opptatt av før de sto på trappa ute.

Ektemannen vedgår at han fjernet liket av kona istedenfor å varsle politiet og helsevesenet. Han kledde av henne før han pakket liket i søppelsekker og plast. Ifølge sin egen forklaring oppbevarte han liket i bilen i ett døgn, for han neste natt kjørte sørover og dumpet sin døde kone i Glomma.

– Jeg satte meg ned og tenkte «hva faen skjer nå». Jeg var i sjokk og tenkte at jeg måtte få Janne bort, sa han om tidsrommet umiddelbart etter at skuddet hadde gått av.

Les også

 1. Janne Jemtlands ektemann tiltalt for drap

 2. Politiet: Har funnet våpenet Janne Jemtland ble skutt med

 3. Retten vil ikke fengsle siktet mann i Janne Jemtland-saken

Publisert:
 1. Drap

Mest lest akkurat nå

 1. Hun kom til et velstående ektepar på Jæren: - Men mor ville gjøre meg arveløs

 2. Trafikkulykke i Sirdal

 3. Full krangel om Norges største gondol til 500 millioner. Bak står Spotify-investorer.

 4. Det gamle huset skulle rives. Nå har det fått nytt liv på ny tomt ytterst i havgapet

 5. Laveste smittetall på sju uker på Nord-Jæren

 6. Kjøpte rekkehus alene i en alder av 24: – Jeg er ikke noe god på økonomi, men er fornuftig